Wanneer een vloek op een eiland, de regels en wetten overstijgt.

Wie de stress van het dagelijkse leven wil ontvluchten, probeert vaak de meest afgelegen plaatsen ter wereld te bereiken. Die plaatsen worden moeilijker en moeilijker om te vinden, maar zonet werd een stukje ‘nowhere” op de markt gegooid. Voor een schamele 1.3 miljoen euro’s kun je de eigenaar worden van het onbewoonde High Island.

Eigenaar worden van een eiland, het is normaliter niet echt het onderwerp waar we ons hier over ontfermen. Het reilen en zeilen van the rich and famous, daar bestaan tig andere kanalen voor die maar al te graag met glitter en glamour uitpakken. High Island, daar ligt het verhaal er anders bij.

Een eiland met vogels en een abdij

eiland-high-island
Een groot uitgepakte rots in de zee

Een groot uitgevallen postzegel, met een lengte van 1.2km en een breedte van 400 meter kun je het moeilijk een continent gaan noemen, net voor de kust van Ierland. Groen, woeste natuur; een oase voor vogels waarvan de meerderheid van de stervelingen niet eens wist dat ze bestonden. Waarom raakt het dan niet verkocht? Het antwoord kan worden gezocht in een fikse dosis bijgeloof.

High Island was niet altijd onbewoond. In de 7de eeuw was het de woonplaats van een 70tal monniken van de Saint Feichin orde. Saint Feichin verbleef er zelf ook, totdat hij in 667 werd geveld door de pest. Op basis van hun sterke geloof, waren de monniken ervan overtuigd dat Feichin het slachtoffer was geworden van een vloek en de schrik om opnieuw te worden getroffen door diezelfde vloek zat er diep in. Honderden meters verwijderd van de abdij, plaatsten de gelovigen dan ook een “cursing stone”, een heilige steen die vijandige indringers van een vloek zou voorzien en andere vloeken weg zou houden.

De vloek van de steen, die bleef

eiland-cursing-stone
De cursing stone staat er nog steeds

Doorheen de eeuwen verdwenen de inwoners van het eiland, maar de abdij en de cursing stone bleven overeind, structuren die tot op heden nog steeds recht staan. Het eiland kwam in privé handen terecht in 1969, waar het een toevluchtsoord werd voor een poëet. Na zijn overlijden probeerde de familie het eiland te verkopen, tot op heden zonder succes. Hoewel we allemaal nuchter genoeg zijn om verhalen over vloeken en cursing stones met een gezonde hoeveelheid relativisme te gaan nemen, willen we er liever niet al te veel mee te maken hebben. Vooral in landen zoals Ierland, waar het geloof nog steeds diep geworteld is.

Voor buitenlandse investeerders was het dan weer niet zo interessant om het eiland aan te kopen, omdat zowel de abdij & cursing stone als de vogels die er leven beschermd worden.

Is het die strikte regelgeving die een verkoop heeft belemmerd, of is er nog steeds sprake van een vloek die over het eiland heerst?

Zelf een bod plaatsen? Dat kan hier: klik