Magneetvissen is de kunst om te vissen met en niet naar magneten.

Vissen, het is niet meteen de meest spannende sport ooit. Ik weet dat ik hiermee heel wat gepassioneerde sportmensen tegen de schenen ga stampen, maar jullie passie staat hier absoluut niet ter discussie. Hengelen, in de hoop een baars of een forel aan de haak te slaan, het is nu eenmaal niet my cup of tea. Sinds enkele jaren is een variante op het vissen aan een opmars bezig, een variante die dan wel onze interesse heeft kunnen prikkelen. Er is geen sprake van de jacht op paling of goudvis, maar wel van schatten en verloren voorwerpen. Maak kennis met magneetvissen!

magneetvissen-vismagneet
Vismagneet.com – voor wie zelf aan de slag wil.

Magneetvissen, het vissen met behulp van een magneet en niet het vissen naar magneten (zou dat trouwens ook een variante zijn?) lijkt op het eerste zich behoorlijk saai. Je neemt een magneet, hangt er een touw aan, smijt het geheel in het water en trekken maar. Alles wat van metaal is gemaakt, blijft aan je magneet hangen, de rest blijft onderwater. In essentie is het dat ook MAAR, hier komt de catch! Je kan het geheel pittiger maken door dit te gaan koppelen aan een fikse dosis geschiedenis.

Magneetvissen – wat vang je er nu mee?

magneetvisser-granaat
Onderdelen van een granaat? Dagelijkse kost! -foto Ken Dedeyne-

Het is een evidentie dat, wanneer je een magneet in een beek gaat droppen, je misschien met moeite wat lege bierblikjes op gaat vissen. De occasionele zatlap die niet weet hoe hij een vuilnisbak moet gebruiken en de eigenaar van het aanpalende veld gaan je dankbaar zijn. Wie naar de grotere vaarten trekt, heeft al meer kans om het betere werk boven te halen. Fietswrakken tot zelfs restanten van bromfietsen, zolang de magneet sterk genoeg is kun je het bovenhalen.

Waar komen de geschiedenislessen dan van pas? Eenvoudig! Wie niet eindeloos wil blijven gooien in de hoop ooit eens iets cools boven te halen (of het moet zijn dat je echt kick op verroeste fietsen) kan het lot een handje helpen. Duik de geschiedenisboeken in en ga op zoek naar plaatsen die een cruciale rol in de levensloop van de wereld hebben gespeeld. Is er een plaats waar de Duitsers een kampement hadden? Dan valt er vast wel wat oorlogsmateriaal op te vissen. Was de plaats in de middeleeuwen een bastion van de adel? Dan zijn riddersporen niet meteen een onmogelijkheid. Je hoeft het niet eens zo ver te gaan zoeken. Ook streken die (helaas) geplaagd werden door inbraken, kunnen heel wat opleveren. Kluisjes en andere zaken zijn al meer dan eens opgehaald geweest, want wat boeven niet open krijgen, dumpen ze in het water.

It aint all fun & games

magneetvisser-bom
Een obus, ook niet echt een uitzondering

Magneetvissen komt ook met een donkere keerzijde: die van het afval. De mens is de ranzigste van alle zoogdieren en er gaat geen dag voorbij of we doen deze gore reputatie alle eer aan. Wie gaat magneetvissen, gaat eveneens kilo’s afval uit het water halen. Onder het motto “als we het niet zien, dan bestaat het niet”, liggen de bodems van zowat al onze stromen en vaarten bedekt met afval. Lege blikjes, doosjes, … you name it, het ligt allemaal onder het water verborgen. De gouden regel is dan ook dat je niet bijdraagt aan de smeerlapperij. Wat je uit het water haalt, blijft ook uit het water. Verzamel alle afval en breng het naar het containerpark, dan wordt je nieuwe hobby meteen een stuk maatschappelijker.

Dit verhaal werd mogelijk gemaakt dankzij Ken Dedeyne, een ervaren rot in het vak. (klik naar de Facebookgroep)