De strijd tegen muggen win je met DEET

Zwoele temperaturen, de vakantie die om de hoek staat te loeren en de speedo’s met tijgermotief die alvast in de reistassen worden gestoken. Miljoenen mensen tellen af naar het moment dat ze de deuren van de werkplek voor enkele weken kunnen dichttrekken. Samen met die mensen staan ook de muggen te trappelen om aan hun hoogseizoen te beginnen.

muggen-deet
Muggen zijn ronduit kutbeesten

Laat er ons geen doekjes om winden: muggen kunnen we in dezelfde categorie als die van de wespen onderbrengen. Het zijn de klootzakjes en de pestkoppen van de natuur die maar 1 doel in het leven hebben: anderen irriteren. (waarschijnlijk hebben ze wel een nut, maar ik schrijf dit artikel na een slapeloze nacht vol muggenterreur dus erg positief ben ik niet) Ze houden je wakker, ze prikken, ze geven je bobbels en gigantische hoeveelheden jeuk en sommige mensen lijken ze wel aan te trekken. Een mug is, zowel op vakantie als thuis, ronduit een last waar je niet mee geconfronteerd wil worden. Wie tijdens zijn vakantie de meer tropische oorden opzoekt, kan geconfronteerd worden met de klootzakjes-suprême van de muggen, namelijk de exemplaren die Malaria en Zika met zich meebrengen

Wie dus wil genieten van het outdoor gebeuren zonder constant heen en weer te moeten slaan en zonder het risico op een dodelijke ziekte, doet er dan ook best aan zich te beschermen tegen het dodelijkste dier ter wereld.

De ene mens is de andere niet

Vaak lijkt het erop dat bepaalde mensen meer last hebben van muggen dan anderen. We krijgen het idee dat de ene persoon een doelwit naar voorkeur is terwijl een andere totaal aantrekkelijk is voor de gemiddelde mug. De wetenschap heeft, tot op heden, daar nog steeds geen antwoord op gevonden. Men ‘veronderstelt’ dat het te maken heeft met onze lichaamsgeur of onze adem maar het is nog steeds een stukje giswerk. Er is ook de denkpiste dat muggen worden aangetrokken door mensen die warmer zijn dan anderen, eveneens zonder sluitend bewijs. Waar iedereen het wel over eens lijkt te zijn, is het feit dat muggen hun prooi vooral gaan ruiken. Of het nu gaat om de geur van je zweet of de warmte van je lichaam, muggen ruiken dat en wie zich dan ook degelijk wil beschermen moet op de reukzin gaan werken.

Aan de slag met natuurlijke producten

muggen-deet
Citronella is een natuurlijk middel tegen muggen

De natuurlijke optie bestaat uit een product (vaak in spray-vorm) die extracten van de citronella-plant of zelfs eucalyptus en lavendel (bescherm jezelf tegen muggen terwijl je naar wasmiddel ruikt, het heeft ook zijn charme). Spuit het op je lichaam en gedurende een aantal uren gaan muggen je links laten liggen. Het is niet dat ze je bloed plots niet meer lekker vinden, ze ruiken die stoffen gewoon niet graag en gaan ergens anders op zoek. Hoewel het een natuurlijke en dus onschadelijke optie is, zijn er wel enkele nadelen aan verbonden. De natuurlijke sprays werken wel tegen de meeste muggensoorten maar ook niet tegen allemaal. Voor de moordenaars onder hen helpt het helemaal niet. De muggen die Malaria of Zika met zich meedragen hebben geen enkel probleem met citronella of andere plantensoorten.

Of genadeloos toeslaan met DEET

DEET (diethyltoluamide voor hen die het wat wetenschappelijker willen) werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Na de 2de Wereldoorlog merkten ze dat ze heel wat soldaten verloren, niet aan wapengekletter maar aan muggenbeten.  Door zich met DEET in de smeren of door het product met een spray aan te brengen, leken ze wel immuun voor die prikkende insecten. DEET schakelt onze geurhandtekening uit waardoor muggen (en een volledige resem aan andere insecten zoals teken) ons niet meer ruiken en ons dan ook niet meer gaan aanvallen. Hoe hoger de DEET-concentratie in je product, hoe langer de bescherming aanhoudt. Natuurlijk is en blijft DEET een chemisch product en echt geheel risicovrij is het nooit. De bijsluiter lezen om te kijken of je eventueel vatbaar bent voor allergische reacties is een must. Er zijn wereldwijd wel enkele voorvallen bekend van mensen die zijn gestorven nadat ze met DEET waren ingesmeerd maar ook daar is het niet helemaal zeker dat beiden iets met elkaar te maken hadden.

muggen-deet
Een handig reissetje met alle broodnodige sprays

Producten om je te beschermen zijn helemaal top, hou er gewoon rekening mee dat je family-pack muggenspray naar alle waarschijnlijkheid niet door de luchthavencontrole zal raken. Opteer dan ook voor kleine flesjes die je probleemloos mee kan nemen op het vliegtuig. Standaard zit de Care Plus Travelset in mijn tas (zelfs mijn tas die ik meeneem als ik op het terrein ga werken). Naast DEET zit er ook een natuurlijke spray in, een zonnelotion, een aftersun en zelfs een spray om een insectenbeet te behandelen moest je alsnog prijs hebben. Die set is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in onze reis-uitrusting en het past gewoon in je broekzak.