Een baard is cool, een baard is stoer en een baard is het toonbeeld van testosteron. Een baard vraagt onderhoud en wie, naast baarddrager, ook nog eens een avontuurlijk leven heeft weet dat het niet altijd een evidentie is. De boel proper en vooral gezond houden, het is vaak een even grote uitdaging als het avontuur zelf.

Buitentemperaturen, vocht, vuil en modder, het zijn allemaal geen vrienden van de baard. Het kan van je kinhaar niet alleen een verzamelbak van vuil maken maar je baard gaat ook letterlijk alle kanten uit. Females houden wel van een baard maar wanneer je eruit ziet als een landloper dan is die natuurlijke aantrekkingskracht even aanwezig als een atheïst op een kerstviering in de kerk.

heel wat goedkopere borstels bestaan uit synthetisch haar, het is net alsof je je kin met schuurpapier borstelt.

Een baard moet je wassen, verzorgen met een degelijke kam, insmeren met olie en bij voorkeur ook nog wat mooi ‘on the edges’ houden en voor de baard-debutanten of de baard-time-is-money mensen is het verzamelen van alle producten vaak te omslachtig en tijdrovend. De mensen van Barber Tools, een Frans merk, kwamen daarop op de proppen met een ideale oplossing: de full kit!

barber-tools
Waan je even een serial killer

Full mag je ook redelijk letterlijk nemen. De trendy toilettas (ok ja, het is geen echt leder, maar laat ons even niet gaan snobben) bevat een scheermes (genre serial killer), een borstel met everzwijnharen, een kam, baardshampoo, scheergel, baardolie, een schaar (zo eentje met de typische kappersvorm), baardbalsem, aftershave en zo een functie ‘scheervorm’.

Het lijkt veel, het is het ook, maar voor de beard-aficionado is dit de basic gear die allemaal in 1 tas zit gepropt. Een niet-agressieve shampoo om je manen proper te houden, de olie om hem zacht te houden en de balsem om hem op vorm te houden. Met het scheermesje kun je je baard wat uitlijnen en feit, dat kan ook met een gewoon wegwerp scheermesje maar met zo een plooiertje waan je je even in een slechte horrorfilm.

De absolute top in de kit is de borstel met everzwijnhaar. Wie niet echt begrijpt waarom dat belangrijk is, schets ik even een praktijkvoorbeeld: heel wat goedkopere borstels bestaan uit synthetisch haar, het is net alsof je je kin met schuurpapier borstelt. Everzwijnhaar doet net hetzelfde maar het voelt zacht aan.

Een lekkere geur is toch altijd handig meegenomen als je het mij vraagt.

Minder hip is de baardolie. Hoewel hij absoluut zijn werk goed doet en enkel bestaat uit natuurlijke ingrediënten (je wil echt geen chemische rommel op je gezicht smeren) maar hij ruikt wel heel erg klinisch. Een lekkere geur is toch altijd handig meegenomen als je het mij vraagt.

Is de full kit uiteindelijk de ultieme avonturierskit? Neen, absoluut niet. De producten die erin zitten zijn erg degelijk, maar vallen meer in het mainstream gebeuren. Ze zijn niet echt aangepast aan extreme omstandigheden en gaan het leed van de baard niet meteen verzachten.
Wat is het dan wel? Een stevige baard-travel-kit, want niet alleen heb je altijd alles bij, de verpakkingen zijn dan ook nog eens vliegtuig-waardig.

Kopen doe je hier: klik