Porch am Tir Nan Myfyr, de meest complexe titel die een blog ooit kon krijgen. De naam doet meteen aan de Kelten denken, terecht trouwens, maar om kennis te maken met deze mysterieuze plaats hoef je niet eens zo heel erg ver te rijden.

Diep verscholen in het Reutelbos, in het landelijke Beselare, ligt een steencirkel. Het doet vaag wat denken aan Stonehenge en ook flitsen de termen “hekserij” en “wicca” nogal snel door de gedachten. Ze zijn allen correct zo blijkt, alleen niet uit het tijdperk dat we eraan zouden koppelen. De steencirkel kreeg de naam Porch am Tir Nan Myfyr en dateert niet uit lang vervlogen tijden, maar werd in 2005 gebouwd.

Of je nu geloof hecht aan heksenverhalen of niet, Porch am Tir Nan Myfyr bestaat en straalt onmiskenbaar een zekere sereniteit uit.

Vrij vertaald staat de term “Porch am Tir Nan Myfyr” voor “poort naar het land der eeuwige gedachte”. Het idee startte als een kunstproject, maar werd al snel een plaats van bezinning voor zowel gelovigen als mensen die van een absolute stilte wilden genieten. In 2007 werd de plaats ook gezegend als een gebedsplaats voor de Wicca, in de volksmond “heksen” genaamd, wat voor een extra link met Beselare (nog steeds DE heksenparochie van Vlaanderen) zorgde.

Of je nu geloof hecht aan heksenverhalen of niet, Porch am Tir Nan Myfyr bestaat en straalt onmiskenbaar een zekere sereniteit uit. Het contrast met de omgeving, die in de oorlogsjaren enkel dood en verderf kende, kan niet groter zijn.

Wie de steencirkel bezoekt, moet eerst langsheen bomkraters passeren en kan er de occasionele, eenzame wandelaar aantreffen. Waar hier ooit om de paar seconden een bom tot ontploffing kwam, heerst nu een totale stilte die alles en iedereen opzuigt.