Tropische zwemparadijzen, wie is er in zijn leven nog nooit heen getrokken?  Water op een zalige temperatuur, glijbanen waarin je aan een rotvaart naar beneden komt en we mogen het golfbad niet vergeten. Wat voor heel veel mensen ook onlosmakelijk is verbonden met dergelijke plaatsen, zijn de lange wachtrijen. Zwemparadijzen zijn razend populair en jaarlijks trekken duizenden mensen er heen. Helaas zijn ze niet allemaal een successtory, sommigen draaien zelfs uit op een totale ramp. Aqua Plaza Ameland behoort tot die laatste categorie.

Het kon voor dit innovatieve project absoluut niet fout gaan, ware het niet dat er met 1 erg belangrijk detail geen rekening werd gehouden.

De toekomst voor het riante zwembad op het eiland Ameland zag er rooskleurig uit. Voorzien van alle toeters en bellen, een hoge glijbaan en zelfs enkele comfort- en luxe zones.  Ook design gewijs kon Aqua Plaza op heel wat bijval rekenen. De aparte vormgeving (die ook doet denken aan nucleaire bunkers) kreeg veel bekijks op het, anders erg conservatieve, eiland. Het kon voor dit innovatieve project absoluut niet fout gaan, ware het niet dat er met 1 erg belangrijk detail geen rekening werd gehouden.

aqua-plaza-ameland
Ameland bezoeken = boot gebruiken, weer of geen weer.

Ameland is één van de waddeneilanden, waar de nadruk vooral op het woord “eiland” ligt. Wie er heen wil, is gebonden aan het gebruik van een veerboot. Gigantisch populair bij toeristen, vooral in de betere maanden. De locatie van het eiland, in het noorden van Nederland, zorgt ervoor dat de weerselementen er een gigantische stempel op het leven drukken. In de zomer is het er koppen lopen, in de wintermaanden of bij storm is de vibe er heel wat minder. Combineer die weersgevoeligheid met de seizoensgebondenheid van toeristen en je krijgt een complex die soms heel erg goed scoort maar al even soms totaal niet scoort. Een ramp voor een attractie die bakken vol geld in onderhoud kost.

In 2002 sloten de deuren van Aqua Plaza definitief en werd het terrein aan het lot over gelaten. Het geheel werd een speelbal van projectontwikkelaars, die hadden gehoopt om de boel om te toveren tot een luxe resort. Heel wat belangenverenigingen zagen hiertegen op en boden dan ook het nodige verzet. Vandaag worden de terreinen rond het zwembad nog occasioneel gebruikt om er te paintballen, maar Aqua Plaza zelf valt volledig in handen van vandalen en van de natuur. Je loopt er misschien nog de enkele urbexer tegen het lijf, maar de kostprijs en de tijd nodig om op het eiland te raken is voor veel fotografen een gevalletje “het sop is de kolen niet waard”.

Wat de toekomst brengt voor de site, who knows, maar er bestaat geen twijfel over dat denkpistes voor een nieuw zwembad volledig in het water zijn gevallen.

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze Facebook-pagina. (klik)