Kortrijk, wereldberoemd en toch onbekend

Wie dacht dat je de meest bijzondere plaatsen meestal ver weg terug gaat vinden, vergist zich schromelijk. Tijdens deze coronacrisis werden mensen gestimuleerd (om het woord ‘verplicht’ niet te gaan gebruiken) om volop te bewegen maar die beweging dicht bij huis te zoeken. Het is dan ook aan de rand van Kortrijk, een stad in Zuid-West-Vlaanderen, dat we een geheim plekje gevuld met curiosa hebben kunnen ontdekken.

kortrijk-curiosa-3
Het vergt wat zoekwerk

Wie denkt aan Kortrijk denkt meestal meteen aan de Broeltorens en het Begijnhof. 2 indrukwekkende stukjes patrimonium die ons een glimp van het verleden bieden. Het volstaat echter om het drukke stadscentrum te ontvluchten om kennis te maken met een onbekend Kortrijk dat heel wat verrassingen in petto heeft.

Op de grens met Harelbeke, een groene zone waar miljoenen dakpannen ooit het daglicht zagen, zijn de restanten van die industrie nog steeds duidelijk zichtbaar. De resten van de ooit machtige fabrieken vormen vandaag de dag een rustiek decor, ingenomen door moeder natuur. Wie de stukken muur volgt en zich een weg baant door de wildernis van onbegrensde struiken, ziet al snel het indrukwekkende silhouet van een riante villa opduiken. Het bouwwerk ligt er al jaren verlaten bij en is compleet omringd door kolossale bomen, waardoor je er zo voorbij bent gereden.

De speeltuin van een discrete kunstenaar

kortrijk-curiosa-4
Een imposante villa kijkt er op je neer

De villa, imposant zonder twijfel, is echter niet wat zo bijzonder is aan deze goed verborgen plaats. De tuin rondom het bouwwerk werd omgetoverd tot een eigenzinnige, bizarre plaats waar houten sculpturen er een eigen leven leiden. Vreemde wezens, mysterieuze gedaantes en zelfs enkele metalen structuren vormen een klein openluchtmuseum. Het zou de speelplaats zijn van een kunstenaar die graag experimenteert met een kettingzaag al blijft de man zelf uiterst discreet.

Het vormt een van de meest unieke plaatsen van Kortrijk en prikkelt de nieuwsgierigheid meteen al is een waarschuwing hier wel op zijn plaats. De locatie is en blijft privé dus er zomaar binnendringen is niet altijd een goed idee.

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze facebookpagina.