“SIEG HEIL MUTHERFIEKERS”. Nooit gedacht dat dergelijke uitspraak de opener van een blog zou kunnen zijn, laat staan dat die uit de mond van Hitler zou komen, terwijl hij op een T-rex rijdt. Compleet van de pot gerukt, absolute waanzin en “wat heb jij gesnoven”? Niet als het van de mannen van Iron Sky afhangt, want met hun nieuwe titel “Iron Sky” trokken ze de totale conspiracy kaart.

iron-sky
Iron Sky

Voor hen die niet meteen de term “Iron Sky” kunnen plaatsen, geven we graag even een spoedcursus mee.
Iron Sky is de titel van een Finse film, die in 2012 werd ingeblikt. Op zich niet meteen wereldnieuws, films zijn er in alle geuren en kleuren. Iron Sky was echter bijzonder vanwege 2 unieke dingen.

Crowdfunding

Wie een film wil maken heeft geld nodig, wie een goede film wil maken heeft veel geld nodig (of veel talent, maar dan nog heb je veel geld nodig). Geld groeit helaas niet aan de bomen en wie niet ergens een rijke oom heeft of bereid is een #metoo schandaal of 10 te starten, wordt herleid tot het maken van heel veel overuren. De makers van Iron Sky keken tegen hetzelfde probleem aan en trokken dan maar massaal de kaart van crowdfunding. Er werd een totaal productiebudget van net geen 10 miljoen euro berekend, waarvan het overgrote deel door fans werd gefinancierd. Het was één van de grootste crowdfunding stories in de wereld van de film.

Absurd verhaal

Films over de nazi’s, we hebben ze per 13 in een dozijn. Maar Iron Sky trok het geheel net iets hoger. Ja, ome Duits verloor de oorlog, maar een volledig detachement kon vluchten naar de maan. Jarenlang hebben ze de mensheid van buitenaf bekeken en bestudeerd en besluiten dan uiteindelijk terug naar onze planeet te keren. Vanzelfsprekend in steampunk-like UFO’s met alle toeters en bellen. Jawel, de nazi’s veroveren de aarde opnieuw, maar deze keer met vliegende schotels. Dankzij het budget, dat door de makers werd verzameld, werd het verhaal magistraal verfilmd waardoor het een waar pareltje van de subcultuur is geworden.

Wat wel een zekerheid is, is dat de nazi’s nog steeds keet aan het schoppen zijn, maar dit keer binnenin de aarde en met behulp van een T-rex

The Coming Race

In januari verschijnt het langverwachte vervolg op Iron Sky, The Coming Race. Dit vervolgverhaal pikt in waar het eerste hoofdstuk afsloot. We onthouden ons van een teveel aan details, want de spoiler zou fenomenale afmetingen hebben. Wat wel een zekerheid is, is dat de nazi’s nog steeds keet aan het schoppen zijn, maar dit keer binnenin de aarde en met behulp van een T-rex (i kid you not). Het budget werd eveneens, deels, via crowdfunding opgehaald en ook qua cast en filmtechniek wordt het terug vinger likken. Coming Race trekt immers onze aandacht voor meer dan alleen maar de logische elementen (had ik je al gezegd dat ze er rondrijden op een tyrannosaurus?). Neen, het script van The Coming Race is gebaseerd op een bestaande samenzweringstheorie, eentje die een riante aanhang heeft. Vril, het idee dat er binnenin de aarde reptilians leven, is meer dan alleen maar cafépraat. Er bestaan volledige sektes die zich klaarmaken voor de komst van die reptilians (mensen die op reptielen lijken).

Nazi’s + reptilians, dat moet vuurwerk geven. We kijken dan ook hunkerend uit naar de launch van de film in januari 2019, een launch die we met plezier zullen delen.

Geniet ondertussen van de trailer van Coming Race, een trailer die ons enthousiasme zal verklaren.