Er zijn huishoudens waar “Ons Kookboek” het verplichte boek in huis is. Dan heb je die huishoudens waar “De Bijbel” (in één van zijn talrijke variaties) symbolisch aanwezig moet zijn. Uiteindelijk heb je dan huishoudens zoals bij ons, waar het SAS survival handboek de plaats van een bijbel en een kookboek met brio inneemt (en de rest zelfs overbodig maakt). Het handboek voor de echte man, de handleiding voor crisissituaties en vooral … een handige gids voor wanneer die zombie-invasie uiteindelijk gaat gebeuren. Een stukje onmisbare lectuur dus.

In tijden van digitale aanwezigheden, waar zelfs de grootste nobody zich kan gaan profileren als de internet commando, is het fijn te weten dat er nog zekerheden zijn.

De introductie is misschien een tikkeltje overdreven, “Ons Kookboek” is overrated en “De Bijbel” heeft met momenten meer weg van een Stan Lee comic, uit die periode dat hij permanent stoned was, dus echt overal zijn die niet meer aanwezig. Ik wilde alleen maar een soort van spetterende pointe maken. In tijden van digitale aanwezigheden, waar zelfs de grootste nobody zich kan gaan profileren als de internet commando, is het fijn te weten dat er nog zekerheden zijn.

1 van die zekerheden is dat het SAS survival handboek al sinds jaar en dag het mannenboek bij uitstek is. Het is niet meteen een stationsroman die je gaat lezen terwijl je op de bus zit te wachten. (als ze niet aan het staken zijn tenminste) Je kan ook onmogelijk gaan zeggen dat het een soort boek is dat je leest, gewikkeld in je dekentje voor het haardvuur met een kop hot coco. Het is al helemaal niet de waardige vervanger voor de Harry Potter reeks, iets waar we met z’n allen op aan het wachten zijn.

john-lofty-wiseman
John “Lofty” Wiseman, certified badass

1986, een kersverse en schijnbaar onervaren, Engelse auteur John “Lofty” Wiseman brengt een boek op de markt. In zijn boek beschrijft Lofty een resem technieken waarmee je onder nagenoeg elke omstandigheid je uit de nood kan helpen. Niet echt wereldnieuws zou je denken, iedere dag brengt iemand ergens wel een boek uit dus wat maakt dit nu net zo apart? De technieken die in dit boek worden besproken, zijn zo down to earth en zo effectief, dat ze door nagenoeg iedereen kunnen worden gebruikt. De technieken in dit boek bespreken ook geen uitzonderlijke “Bear Grylls” toestanden maar eerder situaties waarin iedereen terecht kan komen. Het leggen van knopen, het vinden van water, het herkennen van insecten en het spotten van planten die je niet kan eten. Iedere situatie wordt in een dusdanige mensentaal vertaald, dat je haast zou gaan denken dat de auteur ze allemaal heeft geprobeerd.

Wat blijkt? John was een SAS veteraan op rust. SAS, niet zoals in een goedkope biersoort maar eerder zoals in “Britse Elite-eenheden”. De Special Air Service staan wereldwijd bekend als zijnde de meest geharde, meest ervaren en vooral meest meedogenloze survival experts op de planeet. Het genre mensen waar ook MacGyver les gaat volgen. Zijn boek kreeg de titel “Het grote SAS survival handboek” en werd -begrijpelijk- al erg snel de referentie voor iedereen die ooit van het buitenleven wil gaan genieten.

Ga je bidden, een heerlijke ragout maken voor de ondoden of je hebben en houden gaan verdedigen met niets meer dan een paperclip en een pen?

Boeken over het buitenleven, je hebt ze per 13 in een dozijn, maar de versie van John was en is nog steeds down-to-earth. Geen fancy en elitaire situaties, die zijn voorbehouden aan enkel de beste avonturiers ter wereld, maar situaties die niet eens zo heel erg extreem zijn. Van de meest basic knopen tot de meest geavanceerde manieren om voedsel en beschutting te vinden. De meest recente versie, die in het Nederlands door Kosmos Uitgevers op de markt werd gebracht, bevat zelfs tips en advies over hoe je je digitaal kunt gaan voorbereiden op het ergste.

Dus laat ons nu even terugkeren naar de start van deze blog. Je hebt “Ons Kookboek”, “De Bijbel” of “Het grote SAS survival boek” op de schouw staan … welke titel gaat erg handig zijn wanneer die zombie-invasie werkelijkheid gaat worden? Ga je bidden, een heerlijke ragout maken voor de ondoden of je hebben en houden gaan verdedigen met niets meer dan een paperclip en een pen? Mijn keuze is alvast gemaakt.

Het grote SAS survival handboek
Kosmos Uitgevers
400 pagina’s
ISBN : 9789021569482
Verkrijgbaar online of bij de betere boekhandel