Evolutie, ontwikkeling, evolution, the world 2.0 …
Ik ben de eerste om de voortdurende flow van onze maatschappij te gaan omarmen, vooral wanneer het gaat om de digitale technologie. Maar we moeten helaas ook toegeven dat niet iedereen een gezonde manier heeft om met de talrijke ontwikkelingen om te gaan. De jonge generatie (maar per verlenging ook de huidige en misschien wel de vorige generatie ook) gaat soms iets teveel op in deze alomtegenwoordigheid van apps, sites en toepassingen die ons leven eenvoudiger zouden moeten maken. De oude generatie klaagt soms dat jongeren niet meer weten hoe het was om te overleven, hoe het was om creatief te zijn en buiten te spelen .. simpelweg hoe het was om te leven. Maar is dit ook zo ? Is de vooruitgang een absolute belemmering om echt te kunnen leven of biedt diezelfde vooruitgang ook mogelijkheden ten volle van een echt leven te kunnen genieten ? Dat is alvast wat GeoCaching ons belooft !

geocaching
de digitale schatkaart

Voor diegene die niet geheel vatten wat Geocaching is, geef ik graag wat meer duiding.
Het principe van Geocaching is dat “iemand” “iets” verbergt “ergens” en dit op een digitale kaart aanduidt. Die digitale kaart tover je op je smartphone door middel van de Geocaching app en dan is het de bedoeling dat “iemand” op zoek gaat naar dat “iets” en wanneer het gevonden wordt je dat aanduidt in de app met de hippe naam “loggen”.
Merk op dat er gigantisch veel aanhalingstekens gebruikt worden in de omschrijving. De reden daarvoor is dat de ietsen, iemanden of ergens-en volledig vrij in gebruik zijn. Je kan zowel zelf op zoek gaan naar de cachen (een schat in geocaching heet een cache) of je kan er zelf gaan verbergen. Het is een wereldwijd fenomeen, een eenvoudige blik op de digitale kaart en je zult merken dat je zelfs in de meest godvergeten gaten cachen gaat vinden.

Het vinden van zo een cache is het uiteindelijke doel, maar wie echt het spel wil meespelen neemt het best van al een pen of potlood mee en misschien zelfs kleine kaartjes of hebbedingetjes. Heel veel van die cachen zijn niets meer dan een kleine cylinder of doosje, waar een rolletje papier in zit waar je je naam en de datum van het vinden kan gaan opschrijven. Maar sommige schatten zijn heuse dozen, waar mensen allerlei prullaria in achterlaten als een soort souvenir. (wees geen lul en laat alles zitten. Voeg eraan toe, maar neem niets weg)

geocaching
De zoektocht & de vondst

Dit op zich is Geocaching, misschien niet helemaal fenomenaal of sensationeel maar desalniettemin gigantisch leuk voor zowel kinderen als papa’s en mama’s. De zoektocht naar de schatten brengt je niet alleen in contact met de natuur (hand in hand met technologie) maar het laat je eveneens plaatsen ontdekken waarvan je niet meteen dacht dat ze bestonden. Zelfs voor iemand als ikzelf, die zijn thuisstad door en door dacht te kennen, waren er nog enkele aangename ontdekkingen te doen. De kinderen zijn er verzot op, zij gaan helemaal op in het zoeken naar schatten en wanen zich meestal in een heus piratenverhaal. Terwijl ze op het schermpje van hun GSM zitten te neuzen, leren ze ook de omgeving herkennen en leren ze natuurelementen spotten. Heuvels, begroeide paden, drassige weilanden, … dingen die je niet meteen leert herkennen op een schermpje maar die dankzij Geocaching erg tastbaar worden.

En het beste van al ?
Geocaching is gewoonweg en helemaal gratis !
Jawel, je kan opteren voor een betalende app-versie, maar die biedt niet meteen een meerwaarde aan het spel zelf.
De Geocaching app is beschikbaar voor nagenoeg alle GSM platformen en heeft geen nood aan gigantische rekenkracht. Enkel je GPS functie moet ingeschakeld worden.

En ? Waar gaan jullie dit weekend cachen ?