Op avontuur trekken, een adrenaline-rijke trip organiseren of er gewoon even op uit trekken. Ongeacht hoe budgetvriendelijk we de zaken willen aanpakken, op een moment moeten er toch euro’s uit de zakken gehaald worden. De grootste kostenposten van iedere trip zijn, zonder uitzondering, de verplaatsing en het verblijf. Vooral wie graag gaat citytrippen en de Europese metropolen wil gaan doorkruisen, kan vaak een nogal bittere pil te verwerken krijgen wanneer het gaat om een plaats om te slapen.
Parijs spant hierbij, op het Europese vasteland, de absolute kroon, met prijzen per overnachting die vele mensen drijven tot het verkopen van organen op de zwarte markt.
Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan, dat het goedkoper kan en dat het vooral minder toeristisch kan. Op zoek naar een betaalbare slaapplaats dus.

Echt ervaren moet je niet zijn, wil je grootsteden gaan bezoeken zonder een aderlating te moeten ondergaan. Een beetje gezond verstand en het gebruik van de beschikbare tools zijn meestal meer dan voldoende. Een gevoel voor avontuur kan natuurlijk ook nooit geen kwaad want goedkoop wil meestal zeggen dat er ergens toegevingen gaan moeten gebeuren.

Paris it is en via booking.com zoeken we niet meteen in de Franse hoofdstad en zijn arrondissementen (want voor 100€ per nacht heb je daar een heerlijk bruggetje met een hoogkwalitatief stuk karton om op te slapen) maar zoeken we in een straal van 30 tot 40 minuten rijden.
Onze voorwaarden voor een slaapplaats zijn miniem : een parkeerplaats en een ontbijt (zodat we ‘s morgens, nog steeds in een halve coma, niet zelf op zoek hoeven naar voedsel en koffie, vooral koffie).
We krijgen een volledige lijst voorgeschoteld, met vaak luxueuze suites die zo uit een sprookje lijken te zijn weggelopen MAAR we gaan voor budget, dus maken we gebruik van de “sorteren op prijs” functie die booking.com aanbiedt.
Helemaal bovenaan prijkt dan de goedkoopste aanbieding (en in dit geval was dit echt een kamer voor een appel en een ei – nog geen 100€ voor 3 nachten, inclusief ontbijt voor 2 personen) en wat blijkt ? Het gaat hier om een heuse chateau .. een verblijf in een kasteel, in een gemeente met de naam Chateau-Landon … dit leek ons gewoonweg niet te missen en de mastercard werd prompt boven gehaald.

First things first : de streek is gewoonweg magistraal mooi. 

chateau-landon
Een ronduit schitterende streek.


Het is moeilijk te geloven dat dergelijk pittoresk dorpje (want akkoord, ze hebben er wel een pitta-bar en een pizzeria, maar echt gigantisch kun je het nu ook niet gaan noemen) zo dicht bij Parijs terug te vinden is. Het zijn beelden die je eerder verwacht op en rond de Alpen of de Pyreneeën. Met vlot verkeer ben je binnen het half uur in centrum Parijs en hier kun je nog genieten van natuurlijke rust. Weg van de drukte die megasteden meestal met zich meedragen.

Maar dan krijgen we een staaltje realiteit geserveerd. Onversneden en relatief rauw.
Van een chateau, een kasteel, is in de verste verte geen sprake. Met uitzondering van de keuze van muurstenen, die nog dateren uit de periode dat Koning Arthur nog in de pampers zat, is er zelfs weinig adelijks aan het hotel.
De foto’s die op booking.com te zien waren, werden naar alle waarschijnlijkheid ook door koning Arthur zelf getrokken, want het hotel zelf lijkt in de verste verte niet op wat geadverteerd werd.

Het geheel lijkt erop alsof het nog samenhangt dankzij de verf.

hotel-chateau-landon
Dit is niet echt een kasteel ?

Het geheel lijkt erop alsof het nog samenhangt dankzij de verf, in onze kamer werd een oude vinyl vloerbekleding weggehaald maar het vernieuwen ervan is iets wat misschien in de toekomst nog gedaan moet worden. De meubels lijken verdacht veel op hetgeen mijn overgrootmoeder in haar logeerkamer had staan en voor het gebruik van de badkamer is enige technische kennis geen overbodige luxe. (het laten vullen van de spoelbak van het toilet vroeg een handeling met 3 kraantjes en het laten vollopen van de lavabo)

Het gezicht van mijn wederhelft spreekt boekdelen : van alle aanbiedingen op booking.com zijn we er toch weer maar weer eens in geslaagd het neusje te vinden. Niet van de zalm maar eerder van het wrattenzwijn.

Je zou kunnen denken dat het verblijf, ongeacht hoe kort het ook maar is, op dit ogenblik afgelopen is. Een idee dat niet eens zo surrealistisch is, want terwijl we aan het inchecken waren (what’s in à name : meer dan een bureau van uit de ikea met een computer – die nog steeds op diesel werkt – is het niet) maakte een andere nieuwkomer gewoon een instant ommetoer.

Het gevoel voor avontuur is echter prominent aanwezig en we houden ons vast aan het concept van “het is ook maar om te slapen dat we hier gaan zijn”. (plus het feit dat we dan ook slechts een appel en een ei hebben betaald voor het verblijf, ik gruwel zelf van mensen die alle luxe ter wereld gratis willen, dus we gaan er ook niet moeilijk over doen).

Die beslissing, op dat eigenste ogenblik, moet zowat één van de beste beslissingen in ons recente leven zijn geweest.
Want wat ontbrak aan comfort en elementaire benodigdheden (zoals een toilet dat werkt zonder dat je universitaire studies hebt moeten doen) werd ruimschoots goed gemaakt door charme, gastvrijheid en streekbieren. Liters en liters streekbieren.

Want wat ontbrak aan comfort en elementaire benodigdheden werd ruimschoots goed gemaakt door charme, gastvrijheid en streekbieren.

chateau-landon
Volksverhalen en toogpraat met Chateau-Landon-naren.

In het daarbij horende café (want het hotel is ook een soort café du coin) hebben de gasten (en de cafégangers) een zowaar riante selectie aan streekbieren ter beschikking. Streekbieren die dan ook nog eens spotgoedkoop worden aangeboden. (voor wie ooit een terrasje heeft gedaan in Parijs gaat het geen onbekend gegeven zijn dat het nu niet bepaald goedkoop is om daar een pint te drinken)

lokale-charcuterie
Een assortiment lokale charcuterie, inclusief plastiekzakjes.

Het feit dat er niet alleen gasten waren maar dat het ook nog eens BELGEN waren, deed snel de ronde in het dorp en tegen de tweede avond werden we er opgewacht door locals, die voor ons een heus assortiment aan charcuterie en andere aperitiefhapjes hadden voorzien.
Uren aan een stuk werd er gepalaverd over hun dagtaken, hoe ze hun avonden vullen en wat er allemaal wel niet te beleven valt in hun prachtige streek. (ik geef toe dat bepaalde delen van de conversaties nogal vaag zijn geworden, na een Boufonne of 4 kan dat al eens voorvallen)
3 nachten verbleven we er, 3 nachten raakten we op geen heilig uur in ons bed en 3 avonden lang maakten we kennis met de buurtbewoners en streekverhalen die je in geen enkel boek terug gaat vinden.

Feit, hotel Chateau-Landon was absoluut geen chateau, maar  combineer de absurd lage prijs en de riante en volkse ontvangst … en je voelt je er als een koning te rijk.

Booking.com pagina van Hotel Chateau-Landon.