Lynton & Lynmouth, al meer dan een eeuw ecologisch

Ecologie en mobiliteit zijn hip en zijn trending items in heel wat discussies. Onze fossiele brandstoffen raken op en de zoektocht naar volwaardige alternatieven trekt miljarden aan. Met trendsetters zoals Tesla, die elektrisch rijden tot een kunst wisten te verheven, worden ook andere mogelijkheden volop uitgetest. De oorspronkelijke bewoners van Lynton en Lynmouth lachen zich met die hype een absolute breuk want zij hadden in 1890 reeds een trein die op water reed

lynton-lynmouth
Ook auto’s werden zo naar boven gebracht.

Het lijkt pure fictie maar het is een merkwaardige realiteit. Lynmouth is een kleine badplaats, gelegen aan de kust van Wales. Lynton is het buurdorp, bovenop de kliffen. In de 19de eeuw waren de wegen in Wales een complete ramp en was men van de scheepvaart afhankelijk om goederen op hun bestemming te krijgen. De inwoners van Lynton rekenden dan ook op hun trekdieren om de goederen boven te krijgen. De weinige auto’s die er waren, waren absoluut niet in staat om de steile hellingen (die op punten meer dan 23% bedragen) te trotseren en zelfs tot op vandaag blijkt de weg een uitdaging voor minder ervaren chauffeurs.

Met de ontwikkeling van het toerisme en de scheepvaart, vonden ook meer en meer bezoekers de weg naar Lynmouth. De natuur was een welgekomen afwisseling van de bouw hype die doorheen het land raasde en het fenomenale uitzicht dat Lynton bood, was de kers op de taart. Het sprak dan ook voor zich dat een oplossing moest gevonden worden om mensen eenvoudig en zonder al teveel inspanning bovenop de kliffen te krijgen.

Op water? Maar hoe dan?

Ingenieurs dokterden een geniaal systeem uit, een systeem met 2 treinwagonnetjes die volledig door water werden aangedreven. In 1890 werden de eerste mensen naar boven gebracht en zag de Lynton en Lynmouth Cliff Railway het daglicht. Tot op vandaag wordt de trein nog steeds gebruikt en werd aan de wateraandrijving niet gesleuteld.

lynton-lynmouth
Het onderste wagentje staat klaar om mensen naar boven te brengen

Als kleine koter kregen we ooit een les over communicerende vaten voorgeschoteld. De Cliff Railway is de praktische toepassing hiervan. Beide treintjes zijn permanent met elkaar verbonden en beschikken over een groot waterreservoir. Wanneer beide reservoirs gevuld zijn, wegen de treintjes evenveel en bewegen ze niet. Wanneer de conducteur de sluizen van het onderste wagentje opent en het water laat lopen, komt het bovenste wagentje naar beneden en trekt die het onderste naar boven. Er wordt geen gebruik gemaakt van elektriciteit of elektronica en het water, dat uit de aanpalende rivier wordt gepompt, gaat ook rechtstreeks terug naar die rivier. Doordat er geen machines aan te pas komen, blijft het water ook puur natuur. 

Zonder dat ze het zelf beseften, ontwierpen de ingenieurs een transportsysteem dat tot op vandaag ongeëvenaard is. Ecologisch, economisch en zelfs op gebied van dierenwelzijn hebben ze geen concurrenten. Wereldwijd werden 3 dergelijke treintjes gebouwd en worden ze allen nog dagelijks gebruikt, no batteries needed.

Meer informatie over de werking en de geschiedenis is op hun website terug te vinden: klik

lynton-lynmouth
Onderweg naar boven, of naar onder?