Denain & het carnaval, dat is 3 dagen kleur en drank!

denain-top
Carnaval in Denain, waar je nog van een echt volksfeest kunt spreken

We mogen het niet ontkennen: carnaval is in België lang niet meer wat het ooit was. Feit, je hebt nog steeds de harde kernen en vooral de traditionele steden waar het volkse feest een cultstatus heeft. De realiteit is echter dat het gros van de steden en gemeenten er niet echt nog wakker van liggen. Groepen zijn niet meer op het appel, wagens ontbreken in de vaak erg karige stoeten en de verkiezingen van prins en prinses carnaval kunnen in bepaalde streken zelfs niet eens nog één luttele kandidaat aantrekken. Neen, zoals de kaarten nu op tafel liggen lijkt het er sterk op dat carnaval de tand des tijds niet zal overleven en dat is natuurlijk erg jammer. In het noorden van Frankrijk lijkt de trend echter net omgekeerd te verlopen. Denain is daar een knap voorbeeld van. Een doodse gemeente die volledig opleeft tijdens dat ene weekend van het jaar.

denain-2
Carnaval in Denain, het is een way of life

Velen zullen me er voor haten, de inwoners van Denain op kop maar echt aangenaam vertoeven kun je het in de gemeente niet noemen. De plaats werd ooit groot dankzij de mijnindustrie, wat meteen ook het geheel naar de rand van de afgrond wist te duwen. De mijnindustrie werd tijdens de afgelopen decennia volledig verketterd, mijnen sloten aan een rotvaart en in de ooit volkse buurten heerst vandaag de dag de wet van de werkloosheid. Wie er voor het eerst komt kan niet naast het grijze en verlaten karakter van Denain kijken, een plaats die je eigenlijk zo snel mogelijk wilt gaan verlaten.

Chantal qu’est ce que ton doigt …

denain-3
Carnavalisten komen vaak van uren ver afgezakt

Dat is natuurlijk … totdat de carnavalisten het overnemen. Hoewel het plekje niet eens 20.000 inwoners heeft, weet het jaarlijks confettis en slingers van ver buiten de grenzen aan te trekken. Belgen, Nederlanders, Duitsers en zelfs Italianen tuffen richting het noorden van Frankrijk om er zich 3 dagen lang onder te dompelen in het feestgedruis. Tijdens het paasweekend worden de paasklokken en chocolade eitjes tot een marginale tweede plaats verdrongen en moeten de klokken plaats ruimen voor toeters en kleurrijke kostuums. Carnaval in Denain, dat is meer dan een volksfeest. Het is een religie, een gebeurtenis die dusdanig verankerd zit in het DNA van de gemeente dat het een identiteit is geworden. De cafés zijn er 3 dagen lang bijna non-stop open, volledige families komen er bijeen om er de barbecue aan te steken en kinderen gaan er compleet uit bol alsof het kerst en nieuwjaar samen is. 

denain-4
Kleur, kleur en nog eens kleur

Jaarlijks slaagt Denain er dan ook in om 3 dagen lang het imago van meest deprimerende plaats van het land om te toveren tot place to be voor eenieder die van feesten houdt. Zelfs wie helemaal geen feestbeest is wordt meegezogen in het verhaal en voor je het weet pekel je de confettis uit je meest intieme zones.

denain-5
Die confetti’s kruipen ook echt overal

Tip voor wie het zelf gaat proberen: café ‘Au Denain Athlétique’ is de ideale uitvalsbasis. De typische volkse kroeg ligt aan de uitloop van het parcours, waardoor je de volledige waanzin van de stoet kan ervaren. Het café heeft ook een bijna mythische status bij de carnavalisten, die er een erezaak van maken er steevast de boel op stelten te komen zetten.

Zelf ook gaan proberen? De feestkalender van Denain is hier terug te vinden. (klik)