De metro van Gesves gaat helemaal nergens heen

gesves-1
Jawel, een metrostation midden in het bos

Wie er met een paar wandelschoenen aan de voeten op uit trekt, komt vaak de meest merkwaardige dingen tegen. Van een gigantische paraplu tot fijne stukjes streetart, ze maken bijna onherroepelijk deel uit van zowat ieder wandelparcours. In het Waalse Gesves gaan ze nog een stapje verder. Middenin de bossen, aan de oevers van de Samson, kun je er de metro nemen. Een toegangsticket voor het openbaar vervoer brengt je hier dan ook nergens heen. 

Een metrostation, zoals we die in de straten van Parijs tegen het lijf lopen. Kunstige poortjes, de halte verwerkt in het staal van de constructie en de trappen die je naar het ondergrondse netwerk brengen. Het zijn dan ook dingen die je meestal in een dichtbevolkte stad denkt aan te treffen en niet tussen de bomen van de gemeente Gesves. Met iets meer dan 7000 inwoners kun je jezelf meteen ook de vraag stellen of een eigen metronetwerk dan wel een verantwoorde uitgave is. 

Nooit te laat, altijd op tijd

gesves-2
Ver ga je met dit openbaar vervoer helaas niet raken

Wie probeert af te dalen in dit bijzondere metrostation komt al snel tot de vaststelling dat de plek slechts 1 bestemming heeft: helemaal nergens. Het gaat om een kunstwerk dat in 2011 door Belgisch kunstenaar Jerome La Grange middenin het bos werd neergepoot. Met dit werk, dat de naam “mai trop Gesves” kreeg, wilde hij wandelaars laten nadenken over de impact van urbanisatie. De bouwwoede van velen zal uiteindelijk het groen dat er nog is doen verdwijnen en dan zal zijn metrohalte niet zo uniek meer zijn. 

Met de komst van de metrohalte van Gesves maakte België ook meteen kennis met iets compleet nieuws, een soort van ‘never seen before’ item. Het is de enige metro (en per verlenging eender welke vorm van openbaar vervoer) van het land die nog nooit enige vorm van vertraging heeft opgelopen.