De catacomben in 3D, welkom in de 21ste eeuw

catacomben-3D-top
Een werkje waarvoor het nodige geduld is vereist (foto: Emmanuel)

WE HOUDEN VAN DE CATACOMBEN! Hopla, the word is out en we schreeuwen het van de daken. Het kan misschien als een verrassing komen voor zij die nog nooit een schrijfsel van onze blog onder ogen hebben gekregen maar voor de vaste lezers stampen we hier een open deur van formaat in. Het is en blijft de coolste, knapste en meest fascinerende plaats ter wereld. Voor ons is het dan ook aftellen naar het einde van zowat alle coronamaatregelen die ons leven de afgelopen maanden in de knoop hebben gelegd, zodat we opnieuw kunnen afdalen in de eeuwige duisternis van het Parijse netwerk. Ronddwalen in de eindeloze tunnels en klauteren doorheen smalle openingen vergt natuurlijk wat lichamelijke paraatheid en sloopt je lijf veel sneller dan een uurtje in de fitness. Het is dan ook geen trip die voor iedereen is weggelegd. Voor hen die het niet aankunnen/durven om zelf af te dalen in de ondergrond van de Franse hoofdstad is er nu the next best thing. Emmanuel, een grafisch genie en stiekem ook een liefhebber van het betere tunnelwerk, spendeerde dagen om niet te zeggen weken in de catacomben met niets meer dan zijn iPhone en een stevige lamp. Zijn trips resulteerden in 38 3D modellen van de catacomben, die de kijker meezuigen in deze bizarre wereld van geschiedenis en dood.

Kijken, klikken en genieten

catacomben-3D-1
Een van de modellen die Emmanuel uit zijn digitale hoed toverde

Een waar monnikenwerk, beter kunnen we de 3D modellen niet gaan omschrijven. Emmanuel filmde iedere uithoek van 38 van de meest bekende plekken in de catacomben. Hij goot zijn beelden in 3D software en slaagde er zo in een realistische weergaven te maken, waardoor je vanuit je woonkamer en met gebruik van een computer, de sfeer van de onderwereld kunt gaan opsnuiven. Het beste van dit alles? Het is compleet gratis! Goed ja, dat hij de baas is van zijn eigen tech start-upje moet je er bij nemen en dat dit huzarenstukje waarschijnlijk als reclame moet dienen is uiteindelijk niet meer dan terecht. Ook de kwaliteit van de beelden is ronduit verbluffend. Of dit nu ligt aan de kwaliteiten van de iPhone12 die hij gebruikt of eerder aan zijn eigen skills? Dat laten we graag, vooral in dit geval, even buiten de vergelijking.

38 zalen, een project dat monsterachtig veel tijd in beslag nam en een resultaat waarbij je het druipende kwijl uit je mond moet opvangen. Toch zou het internet het internet niet zijn, moest er ook niet de nodige kritiek komen. Enkele internauten (van de soort: keyboard commando’s zonder eigen leven) klaagden over het erg beperkte aanbod van beelden, waardoor slechts een fractie van het volledige tunnelnetwerk werd getoond. Emmanuel reageerde er luchtig en vooral erg diplomatisch op. Op bepaalde plekken was er nu eenmaal niet voldoende ruimte of licht om het degelijk te gaan uitvoeren. In 1 ruk nodigde hij de klagers wel uit zelf het voortouw te nemen.

Neem er even een koffietje bij, sit back en geniet van dit meesterwerk. KLIK