Hoe kun je de catacomben nog magischer maken? Just ask Flor!

catacomben-flor
Het soort avontuur dat ontstaat tussen pot en (goeie) pint door.

We houden van het leven en we houden van een stevige uitdaging. Het leven is te kort om te worden onderworpen aan het juk van de sleur. Toen Flor, een niet onbekende naam in de wereld van de pyrotechnica, tijdens een brainstormsessie (voorzien van een potig glas Sylluminati) zich openlijk de vraag stelde hoe hij de grenzen van zijn passie kon verleggen, kregen we een soort van ingeving. Wat als onze beide leefwerelden elkaar konden kruisen? Wat als onze kunst en kunde in een grote pot zou worden gegooid om nadien met een mixer om te vormen tot een heerlijke milkshake? Wat als we een vuurspektakel zouden organiseren, diep in de catacomben van Parijs

catacomben-flor
A good idea never starts with “let’s eat a salad”

Het is het soort idee waar we niet ongevoelig voor zijn: ontstaan tussen pot en pint, aan de toog terwijl de hersenkronkels overuren draaien. Al snel kwam echter het besef dat dit niet meteen het standaard soort uitstapje was en dat we meer dan alleen maar een rugzak met ons zouden gaan meesleuren. Een pyrotechnische show (in de volksmond ook wel gekend als ‘spelen met vuur’) vergt niet alleen heel wat kennis van zaken (het aspect dat Flor perfect voor zijn rekening kan nemen) maar vraagt ook een aanzienlijke dosis materiaal. Voor een plaats zoals de catacomben is dit alles behalve een evidentie. Krappe ruimtes, openingen nauwelijks breder dan je schouders en toegangen die nu ook niet meteen open deuren zijn. Het eventuele resultaat is echter de vonk die onze motor nodig had en wie zou er nu niet graag met vuur in de mooiste plaats ter wereld gaan spelen?

Het soort uitdaging waar we van houden: de onmogelijke soort!

catacomben-flor
Spectaculaire beelden vragen om spectaculaire methodes

De eerste uitdaging is er eentje waar we onze eigen ervaring een rol kunnen laten spelen. Alles zo compact mogelijk samen proppen in een resistente en waterdichte tas. Flor wordt vergezeld van een fotograaf en een soort van logistics-dude, een niet zo evidente mix om tot in de kern van de catacomben te raken. Na een waanzinnige trektocht van meer dan 2 uur, waar het de kunst was om de tassen absoluut vochtvrij te houden (water en vuur is nog steeds geen ideale mix, vooral niet voor pyrotechnics). De ontlading is dan ook groot wanneer we uiteindelijk kunnen beginnen aan de ontplooiing van het materiaal. Ook dat is verre van een logische zaak. De ruimtes zijn krap, het materiaal is groot en vuur heeft aan alles rond ons een gewillige prooi. Het is in dergelijke situaties dat iedereen op het professionalisme van iedereen moet kunnen rekenen. Zelfs zonder vuur is een misstap niet meteen iets wat wordt vergeven wanneer je meters onder een metropool zit. 

Regel nummer 1: don’t be a retard

De resultaten zijn niet van de poes en we kunnen enkel maar hopen dat iedereen evenveel van de beelden zal kunnen genieten. Voor hen die zelf op avontuur willen trekken, zijn enkele waarschuwingen op zijn plaats. Er is, in onze ogen, geen mooiere plaats op deze planeet dan de catacomben van Parijs. Er heerst een ander pallet aan regels en je komt er terecht in een subcultuur. Wat je bovengronds als ontoelaatbaar bekijkt, wordt daar in een compleet andere context gezet. Het is ook een wereld waar genade onbestaande is. Verdwaald lopen, je kwetsen of erger is helemaal geen utopie maar een omnipresente waarheid. Zelf, zonder enige voorbereiding of ervaring op onderzoek gaat is een enkeltje richting catastrofe. Met vuur spelen is vanzelfsprekend leuk en erg sensationeel maar wordt eveneens gedaan door professionals met jarenlange ervaring. Het volgen van een Youtube cursus gaat het hem misschien net niet worden in dit geval.

olight-banner
Olight – don’t settle for less

We krijgen ook, van tijd tot tijd, ongefundeerde opmerkingen over het onrespectvol behandelen van dergelijke plaats. We vallen dan ook graag terug op de stelling dat de regels en normen bovengronds niet dezelfde zijn. Daarnaast is er ook nog het kleine detail dat enkele eeuwen terug, wie geen geld had, in een put werd gegooid samen met miljoenen anderen. Ware het niet van de cataphiles die dag in dag uit de plaats verkennen, zouden die mensen gewoonweg vergeten zijn. Tot zo ver het respect van de maatschappij.

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze Facebookpagina: klik