De Heilige Graal, de schat der schatten!

Het is en blijft een van de meest fabelachtige schatten ooit: die van de Tempeliers. Niet alleen fabelachtig vanwege de veronderstelde omvang van het geheel maar eveneens vanwege het feit dat niemand met zekerheid kan zeggen dat de schat bestaat. Mocht de schat wel degelijk echt zijn, dan is het vooral 1 voorwerp dat van onschatbare waarde is. Het is het onderwerp van heel wat verhalen en zelfs Hollywood passeerde (samen met Indiana Jones) al de revue. De Heilige Graal, de beker die door Jezus werd gebruikt tijdens het laatste avondmaal, in uitgegroeid tot een absoluut cultobject. Een Engelsman claimt nu de graal te hebben gevonden, in een afgesloten crypte in het Verenigd Koninkrijk. 

graal-2
Uit de kelk zou Jezus voor het laatst gedronken hebben

Voor zij die niet helemaal thuis zijn in de wereld van legendes en schattenverhalen, is het misschien handig te weten wat die Heilige Graal nu precies is en waarom hij zo waardevol zou zijn. De Bijbel beschrijft hoe Jezus, de zoon van God, tijdens het laatste avondmaal drinkt van een beker, wetende dat er een verrader (Judas, waar later ook de term vandaan kwam) aan zijn tafel zat. Wie het genoegen heeft gehad katholiek onderwijs te volgen weet wat er vervolgens gebeurde. Jezus stond aan de wieg van het Christendom en miljoenen geloven wereldwijd hechten erg veel waarde aan heel wat van de symbolen die de Kerk in huis heeft. Alleen, echt bewijs van het bestaan van Jezus is er nooit gevonden. Feit, er is de Lijkwade van Turijn maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. De Heilige Graal, de kelk waaruit Jezus zou gedronken hebben, zou dus (mocht ze ooit worden gevonden) het eerste en enige bewijs ooit zijn dat de zoon van God daadwerkelijk heeft bestaan. Archeologisch heeft de kelk dan heel wat waarde maar voor de Kerk zelf is dit object onschatbaar

En dan duikt hij op in Engeland

graal-3
Barry-Jon Bower beweert de schat te hebben gevonden! (foto: The Sun UK)

Terug naar het heden dus, waar een handvol schattenjagers al jaar en dag zoeken naar de drinkbeker. Er zijn verschillende theorieën die de kelk al op ontelbare plaatsen hebben gebracht, alleen leek nooit 1 theorie ook maar een grond van waarheid te bevatten. De algemene veronderstelling was en is nog steeds dat de Tempeliers de Heilige Graal met zich hebben meegenomen en die tot aan hun dood hebben weten te beschermen. 

Barry-Jon Bower, een Engelsman en gepassioneerd amateur schattenjager, beweert nu dat hij de kelk heeft gevonden. Niet in het Midden-Oosten of Frankrijk, waar het gros van de bezittingen van de Tempeliers werden bewaard. Neen, de kelk zou zich in en hermetisch afgesloten crypte bevinden, onder een stroom net buiten London. Het is een stoutmoedige uitspraak, niet eens uniek (want bijna wekelijks beweert een of andere treasure hunter dat hij/zij de kelk heeft gevonden) alleen lijkt ook de overheid hier geprikkeld te zijn geweest. Er zou een overeenkomst zijn getekend waarbij begin volgend jaar een deel van de stroom droog zou worden gelegd. 

Zou het dan toch kunnen dat, na meer dan 700 jaar zoeken, de Heilige Graal uiteindelijk zal worden gevonden? 2021 belooft alvast erg spannend te worden.