Travis Walton, meester leugenaar of slachtoffer van aliens?

walton-1
Travis Walton schreef nadien zijn verhaal in een boek.

Driewerf hoera want Fire in the sky is vanaf heden vrij te bekijken op Amazon Prime. Een vreugdekreet voor een film uit 1993, die niet eens heel erg goede punten haalt op IMDB? Wanneer we de naam Travis Walton op tafel gooien gaat het belletje misschien wel gaan rinkelen want het is een naam die inslaat als een bom binnen de wereld van UFOlogen. De zaak Travis Walton is tot op heden nog steeds het meest gedetailleerde verslag van een ontvoering door aliens en Fire in the sky is de Hollywoodiaanse versie hiervan. 

We keren even terug naar 1975. Travis is, samen met 5 collega’s, aan het werk in de Amerikaanse bossen als houthakker. Wanneer ze na een lange dag huiswaarts keren, merken ze tussen de bomen een vreemde gloed op. Ze kunnen hun nieuwsgierigheid niet de baas en rijden in de richting van die gloed, wanneer ze een vreemd object waarnemen. ‘Een vliegende schijf’ zoals ze het zelf verklaarden en wanneer die vliegende schijf een intense lichtstraal projecteert, verdwijnt Travis van de aardbol. 

Ontvoerd of vermoord?

walton-2
Walton in de film, net voor hij verdwijnt.

Zijn werkmakkers vluchten naar het dorp waar ze meteen de politiediensten verwittigen. Een massale zoekactie trekt zich op gang maar van Travis geen spoor. Het verhaal over de vliegende schijf kan maar op weinig bijval rekenen bij de speurders en de kaart van moord wordt getrokken. Volgens enkele ervaren onderzoekers kan het niet anders dat Travis door zijn collega’s werd vermoord, waarop ze met een fantastisch verhaal de waarheid proberen te verdoezelen. Er volgen ontelbare verhoren en zelfs een leugendetectortest maar niemand slaagt erin met staalhard bewijs af te komen. 

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie
walton-3
Travis onderging gruwelijke testen

Na 5 dagen krijgt een van die verdachte collega’s een telefoontje van niemand minder dan Travis zelf. Ze vinden hem kilometers buiten het dorp terug, naakt en verward. Eind goed al goed maar daar eindigt het verhaal voor de speurders niet. Travis is dan wel niet vermoord, hij was wel gedurende 5 dagen verdwenen. Zijn verhaal slaat iedereen met verstomming. Hij beschrijft in detail hoe hij door buitenaardse wezens werd ontvoerd en aan een resem tests werd onderworpen. Na 5 dagen slaagde hij erin te ontsnappen en kwam hij zo terug op aarde. Zowel ufologen als sceptici beleefden hier hoogdagen. Voor diehard believers was dit het ultieme bewijs dat we niet alleen waren, voor de non-believers was dit niet meer dan een erg goed uitgewerkte hoax met als doel aandacht te krijgen. 

Leugenaar of niet, Travis werd een icoon

walton-4
Zijn boek werd een bestseller

Travis liet het alvast niet aan zijn hart komen en schreef een boek over de gebeurtenissen. Het verhaal werd door een filmstudio opgepikt en die maakten er Fire in the sky van. Vermakelijk is de prent wel en de film volgt tot op zeker niveau wel het verhaal. Toch zou Hollywood zijn naam geen eer aandoen, mochten de zaken her en der niet wat aangedikt worden. 

Hoewel Fire in the sky ondertussen al bijna 30 jaar oud is, is het nog steeds een referentie binnen de wereld van paranormale onderzoekers. Telkens wanneer iemand verklaart te zijn ontvoerd door aliens, baseert men zich op de beschrijving van Travis om te bepalen of iemand al dan niet de waarheid spreekt.