l’Arbre de Souffrance is een boom, een erg bijzondere boom

souffrance-top
l’arbre de souffrance is een wel erg bijzondere boom.

Soms zitten de meest waanzinnige verhalen verborgen achter de meest banale objecten. Zo heb je het bos van Bonsecours. Een prachtige, groene zone die pal op de grens van België en Frankrijk ligt, nabij Doornik. Een bos, gevuld met bomen, zoals er zovelen zijn. Toch is het bos binnen new age kringen gekend vanwege 1 specifieke plaats. Meer nog, het is vooral 1 specifieke boom die op heel wat belangstelling kan rekenen. L’arbre en souffrance (de lijdende boom) speelt al jaar en dag de hoofdrol in heel wat bizarre en paranormale verhalen. 

souffrance-2
Je moet al goed zoeken om de boom te vinden.

1 boom, niets meer of minder en je moet al hard je best doen om hem te vinden. Toch staat een bezoek aan l’arbre en souffrance op het verlanglijstje van heel wat mensen. Het is namelijk de enige boom in het bos van Bonsecours die niet groeit zoals de rest. Boomstammen groeien altijd (of toch in vele gevallen) recht naar omhoog, richting zon. Om een of andere, onbekende reden is dit bij l’arbre en souffrance niet het geval. Bij die ene, specifieke boom lijkt het wel alsof de natuurwetten niet van belang zijn. De stam groeit er namelijk in een kronkel, als een schoenveter die geknoopt moet worden. 

De wetenschap is nog steeds op zoek naar antwoorden

Voor de gemiddelde wandelaar, die er vaak los voorbij wandelt, gaat het om een boom als een ander. Voor de wetenschap liggen de kaarten anders op tafel. Ze slagen er niet in een verklaring te zoeken of het waarom. Waarom groeit die ene boom op die manier en de rest niet? Waarom groeit die boom überhaupt in een kronkel? Op verschillende plaatsen in de wereld, zoals in het Roemeense Hoia Baciu, komt dit fenomeen voor dus echt uitzonderlijk is het niet. In België is die boom dan wel weer een unicum

souffrance-3
Een vreemde kronkel voor een boomstam

Een onverklaarbaar fenomeen? Voor de wetenschap wel, voor de paranormale wereld niet. Heel wat astrologen en paranormale onderzoekers zijn ervan overtuigd dat l’arbre en souffrance op een strook magnetisch geladen grond staat. Wie even op het web surft gaat al snel een aantal verhalen vinden over mensen die in het bos van Bonsecours zich slecht beginnen voelen, wanneer ze voorbij de boom wandelen. Ook vertelsels over geesten, spoken en onverklaarbare verschijnselen zijn schering en inslag. Enkelingen beweren zelfs dat hun kompas compleet op hol slaat, wanneer ze voorbij de boom wandelen. Voor wandelaars die het bos gaan verkennen is het dan ook niet uitzonderlijk plots oog in oog te staan met een heks of een druïde, terwijl ze er een ritueel aan het uitvoeren zijn. 

Wil je zelf op zoek naar l’arbre en souffrance? Klik hier voor de Google Maps coördinaten.