Maurice Tillet werd het Monster van de Ring

maurice-1
De gelijkenis is op zijn minst gezegd .. treffend

Heel wat films worden vandaag de dag gelanceerd met de subtitel “Based on actual events”. Het is hip en cool geworden om bepaalde, echt gebeurde verhalen in een soort van Hollywood blockbuster (al dan niet voorzien van een stevige portie peper en zout) te gieten en zo mensen mee te zuigen in de gebeurtenissen. Voor tekenfilms is dat heel wat minder het geval, waar het vaak prenten zijn, ontsproten aan de meest onbegrensde fantasie van de makers. De Shrek-franchise is hiervan een goed voorbeeld. Monsters, draken en een ezel met een kinky beleven de meest dolle avonturen in sprookjesland. Geen greintje realiteit terug te vinden in die kaskrakers, of toch? Enkele bronnen beweren dat het personage van Shrek gebaseerd is op iemand die ooit echt door onze straten wandelde en wie kijkt naar foto’s van Maurice Tillet, zou het zowaar nog gaan geloven ook. 

maurice-2
Zelfs de grootste sceptici zullen gaan twijfelen

De Fransman, met Russische roots, werd geboren in 1903 en al snel bleek dat Maurice niet meteen was zoals andere kinderen. HIj leed aan de zeldzame aandoening acromegalie, waarbij lichaamsdelen buitenproportioneel gingen groeien. In die tijd (who are we kidding, in onze moderne tijd zijn we geen haar beter) was dat meer dan voldoende om als een paria van de maatschappij weg te kwijnen, toch liet Maurice de armen niet zakken. Hij leerde een worstelaar uit Litouwen kennen en had al snel door dat zijn uitzonderlijke verschijning als troef kon worden uitgespeeld. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte Maurice weg naar de Verenigde Staten en daar groeide hij uit tot een absolute ster.

Klopt het of niet? Dreamworks zwijgt in alle talen!

maurice-3
Een iconische foto, eveneens door Shrek en Fiona gekopieerd

Mensen stonden in lange rijen aan te schuiven om “het monster van de ring” in actie te kunnen zien en Maurice schopte het zelfs tot wereldkampioen in zijn klasse. In 1954 bezweek hij aan een hartaanval, wat meteen ook het einde van het ‘rijk van het monster’ betekende. 

Een knap stukje geschiedenis natuurlijk maar wat is de link met Shrek dan? Wel, het volstaat om foto’s van Maurice naast beelden van Shrek te leggen. De gelijkenissen zijn ronduit verbazingwekkend. Meer nog, aan de hand van bepaalde foto’s kun je zelfs gaan zeggen dat Shrek een regelrechte kopie is van Maurice. Het is een vraag die ondertussen al duizenden keren aan de artiesten van Dreamworks, het productiebedrijf achter de Shrek-franchise, werd gesteld. Daar blijft het echter verdacht stil en weigert men om de info noch te bevestigen noch te ontkrachten. 

Stond Maurice Tillet model voor Shrek, ja of neen? De vraag blijft open dus wie vindt het antwoord?