Een exorcisme heeft in realiteit weinig te maken met Hollywood

maurice-2
Een exorcisme heeft weinig te maken met Hollywood

Wie denkt aan exorcisme, denkt nagenoeg meteen aan de cultklassieker The Exorcist. Kinderen die boven het bed zweven, een lichaam dat onnatuurlijke houdingen aanneemt en spreken in onbegrijpbare talen. Het beeld dat we aan een bezitting door de duivel koppelen is er eentje met een stevige Hollywood injectie. De realiteit is dat we erg weinig weten over duiveluitdrijvingen en dat de Kerk er ook niet meteen mee te koop loopt. 1 van de weinige zaken die wel publieke aandacht genoot, was die van Maurice Theriault

Het leven van Maurice, een Amerikaanse landbouwer, was niet bepaald eentje van vreugde en plezier. Hij groeide op in een gezin waar geweld en alcoholmisbruik de norm waren en van echte liefde of genegenheid was er geen sprake. Van zodra hij kon, verliet hij het ouderlijke nest en startte hij, na enkele kleine jobs, op zijn eigen boerderij. Hij trouwde, stond in de streek gekend als een harde werker en had absoluut niet het profiel van een amokmaker. 

Toen werd het leven van Maurice plots erg bizar

maurice-1
Maurice en zijn vrouw Nancy

Midden de jaren 80 begonnen Maurice en zijn vrouw vreemde zaken op te merken in hun woonst. Er waren stemmen te horen, komende uit kamers waar helemaal niemand was. Van tijd tot tijd droop er bloed van de muren en Maurice begon ook spontaan zelf te bloeden. Doorheen de boerderij klonken geluiden, objecten verplaatsten zichzelf en als kers op de taart kreeg Maurice steeds maar meer fysieke kracht. Waar de kerel maanden voordien nog sukkelde met zijn gezondheid, kon hij nu probleemloos zware strobalen dragen. Op een zomerdag in 1985 gaf hij zijn vrouw een zoen en verliet hij het huis, waarop hij meteen vanuit de living terug de keuken binnen stapte. Zijn vrouw beleefde de schrik van haar leven en besloot medische hulp te zoeken.

olight-banner
Olight – don’t settle for less
maurice-3
Ed en Lorraine, wereldberoemde paranormale onderzoekers.

De dokter, die verklaarde Maurice zo gezond als een vis en ook enkele consultaties bij een psychiater leverden helemaal niets op. De fenomenen in huis, die namen steeds maar in geweld toe totdat leven in huis onmogelijk werd. Maurice’s echtgenote stond volledig op instorten en besloot de hulp in te roepen van Ed en Lorraine Warren. Het ondertussen wereldberoemde koppel van paranormale onderzoekers verbleef enkele dagen op de boerderij en waren zelf getuige van verschillende, bizarre zaken. Voor hen was het een uitgemaakte zaak: Maurice was bezeten en enkel een uitdrijving door een priester kon soelaas brengen.De zaak werd door de kerk ernstig genomen en het was bisschop McKenna die het exorcisme uitvoerde. Volgens het verslag van de Warrens identificeerde de demon zichzelf tijdens de uitdrijving en ze beschreven er angstaanjagende taferelen.  Stukken van het exorcisme werden eveneens op film en foto vastgelegd. De uitdrijving van een succes en het verhaal werd nadien in boekvorm gegoten en op de markt gegooid. 

Naast lof ook heel wat kritiek

maurice-4
Het geheel werd gefilmd maar de beelden overtuigen critici niet.

Hoewel Ed en Lorraine, vooral binnen paranormale kringen, heel wat aanzien genieten kreeg de zaak Theriault ook flink wat kritiek. De enige getuigen die er waren, waren allemaal mensen die deelnamen aan de uitdrijving waardoor geen enkele andere bron het verhaal kon bevestigen. Dan waren er ook enkele rechtszaken die Maurice had vergeten te vermelden, rechtszaken die vooral rond de thematiek van alcoholmisbruik draaiden. Werd er op die bewuste dag een echte duivel de wereld uitgeholpen of eerder een drankduivel? Van Maurice verdween nadien elk spoor. Met zijn deel van de opbrengst van het boek en het geld dat hij kreeg voor de eindeloze reeks TV-verschijningen, kocht hij zich een huis ver weg van mens en maatschappij.