Penny Farthen, stijlvol en sierlijk maar niet meteen eenvoudig

tdm-dag2-foto3-Tom is ne keirel
Goochelaar Tom is wat ze lokaal “ne keirel” noemen.

Het was een activiteit die erg hoog op onze bucketlist stond. Penny Farthen of het rijden met een fiets met een enorm voorwiel. Stiekem moet eigenlijk iedereen wel gaan bekennen dat op die manier fietsen wel iets mysterieus heeft. Je kijkt met bewondering naar het rijtuig en denkt bijna automatisch terug aan tijden waar atleten streden om de snelste tijd tijdens bloedstollende wedstrijden. Het was dan ook geen kwestie van denken of twijfelen toen we vernamen dat je het nog steeds kan leren. In België kun je hiervoor in Heule terecht, bij Goochelaar Tom, die meteen klaar stond om ons klaar te stomen voor de Tour de France, op een aparte fiets. 

tdm-dag2-foto6-het lijkt eenvoudiger dan het is
Na veel vallen en opstaan rijden we onze eerste meters

We gaan meteen ook een open deur instampen: het lijkt eenvoudiger dan het eigenlijk is. Niet alleen zijn de afmetingen van dergelijke fietsen ook niet meteen standaard, de pedalen staan ook vast op het enorme voorwiel. Je moet een soort van vliegende start nemen, waarbij je de fiets vooruit duwt en dan op een of andere (misschien wel magische) manier erop zien te raken, zonder dat je de grond probeert te knuffelen. Het stalen ros van Goochelaar Tom is er eentje die blijkbaar wel is voorzien op debutanten zoals wij. De banden zijn iets meer ‘all-terrain’ dan de doorsnee koersfietsband en ook remmen werden geïnstalleerd. 

Een proces van vallen en opstaan maar vooral veel vallen

penny-farthen-top
leren penny farthen met Goochelaar Tom

Deze moderne snufjes of zijn antieke rijwiel veranderen natuurlijk niets aan het feit dat het een kunst is en blijft om er vlot mee te kunnen vertrekken. Tom beschikt over meer dan voldoende geduld om, na iedere hilarische en licht pijnlijke valpartij, steeds maar weer opnieuw te beginnen met tonen en uitleggen. Na enkele klungelige etappes volgt dan uiteindelijk het moment waarop we zo hard zaten te wachten. Onze eerste meters, solo, voelen als een overwinning in een internationale race. Voor de buitenstaanders lijkt het alsof een enorme klungel een paar meters doorheen het park van Heule rijdt maar voor ons is het gevoel te evenaren met het winnen van een wereldkampioenschap

Voor wie nog twijfelt om het zelf te gaan proberen is ons advies klaar en duidelijk: doen. Misschien is het niet voor iedereen weggelegd maar het zorgt niet alleen voor een fantastische en ronduit unieke ervaring … laat de collega’s, op maandagmorgen, dit verhaal gaan overtreffen aan de koffiemachine.

Interesse geprikkeld? Goochelaar Tom kun je contacteren via zijn facebook pagina. (klik)