Skiën op verse sneeuw tijdens een hittegolf? Only in Belgium!

skiën-2
We klikken ons vast in onze skiboots

Op het ogenblik dat dit artikel wordt geschreven, spreekt het KMI (de Belgische meteorologische dienst) over de warmste maand augustus ooit gemeten. Het kwik klimt probleemloos omhoog en het land kreunt onder de hitte. Het is dan ook drummen geblazen aan de kust en in de vele provinciale domeinen, op zoek naar een strookje schaduw en wat verkoeling. Het zoeken naar een parkeerplaats wordt een uitdaging waarbij een gemiddelde Iron Man zelfs verbleekt en dan spreken we nog niet over die schaduw. Een schril contrast met de bijna lege parking die we in Komen aantreffen. De Waalse exclave heeft, naast een uitzonderlijke ligging, ook een erg bijzonder record op haar naam. Zelfs bij een stevige hittegolf staat het kwik er steevast in het negatief. Ice Mountain is deze dagen het koudste plekje van het land en je kunt er, zelfs bij monstertemperaturen, heerlijk gaan skiën op verse sneeuw

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie
skiën-3
34 graden en meer? De ideale temperaturen voor een muts en handschoenen!

Het lijkt absurd, onmogelijk zelfs om te gaan denken dat we in eigen land, tijdens een hittegolf kunnen gaan skiën. Toch is het in Komen probleemloos mogelijk. Meer nog, zelfs in tijden van coronabubbels en social distancing, moet zomerskiën zowat de meest coronaproof sport ter wereld zijn geworden. Volgens de uitbaters van de plaats heeft dit alles te maken met het traditionele denkpatroon van de mensen. Wanneer het warm is en de zon schijnt, dan trekken we naar buiten. Dat het net buiten warmer is dan binnen, daar maken we ons niet echt druk over. 

Buiten is het warm, binnen trekken we onze handschoenen aan

skiën-4
Ook met corona wordt hier rekening gehouden

34 graden buiten, 6 graden onder nul binnen. Het is het soort contrast waarvan wenkbrauwen al eens gaan fronsen. Wanneer je weet dat men buiten aan het ploeteren is, met zweet dat zowat overal tevoorschijn komt, lijkt het bizar om indoor aan een rotvaart van een besneeuwde helling te glijden. We trekken allemaal onze beste wintersport outfit aan en krijgen een paar skiboots en skilatten toegestopt. Waar het gros van de mensen op dit ogenblik richting strand trekt, trekken wij richting skilift om ons tot bovenaan Ice Mountain te brengen. Een extra plus in deze rustige momenten is dat we konden genieten van de oefenpiste zonder veel gedrum. Zelf zijn we dan wel ervaren skiërs, onze kinderen zijn dat niet meteen en op de oefenpiste kunnen ze hun talenten wat scherper gaan stellen. 

skiën-5
Niets glijdt beter dan verse sneeuw.

Terwijl de gigantische indoorpiste afdalen, steeds maar sneller en sneller, beseffen we dat dit plezier ooit tot een einde komt. Ooit gaan we ons moeten los klikken uit de ski’s en gaan we de hitte buiten, out there, opnieuw moeten trotseren. Het is een idee dat we uit ons denkpatroon proberen te bannen door nog een laatste keer gebruik te maken van de skilift, door nog een laatste keer het geluid van sneeuw onder onze latten te horen, met het besef dat we midden in de maand augustus zijn.

Skiën tijdens een hittegolf, het is misschien niet voor iedereen weggelegd maar het biedt wel een unieke en zelfs exclusieve troef. Kunnen uitpakken met selfies in de sneeuw, daags nadien aan de koffiemachine op het werk? Je wordt gewoon een baas op instagram.

Zelf ondervinden wat het geeft om in de zomer te gaan skiën en dit in eigen land? Meer info is terug te vinden op de website van Ice Mountain. (klik)