Mortagne was een icoon in West-Vlaanderen

mortagne-end-top
Het kasteel van Mortagne wordt gerenoveerd.

Het einde van een tijdperk, beter kunnen we het niet omschrijven. Het kasteel van Mortagne, gekend als ‘Maison de Viron’ binnen de wondere wereld van urbex fanaten, is verkocht. De nieuwe eigenaar sloot meteen het volledige gebouw af en verschillende camera’s werden reeds op het terrein geïnstalleerd.

Het kasteel, dat deel uitmaakt van het Vlaamse erfgoed en als beschermd gebouw werd geklasseerd, was zo één van die plaatsen die we allemaal wel kenden. Voor heel wat liefhebbers van verlaten gebouwen waren het vaak hun eerste stapjes in urban exploring, voor believers in het paranormale was het dan weer een hotspot in West-Vlaanderen. Hoe men het ook bekeek, het kasteel van Mortagne was een plaats waar de verhalen legio waren. De plek stond centraal in heel wat legendes, lokale folklore en enkele sappige pré-media gossip vertelsels. 

Een terugkeer naar het glorieuze verleden

mortagne-3
Het klaslokaaltje deed iedereen huiveren.

Na een jarenlange lijdensweg, waar schijnbaar erfenisperikelen aan de bron te vinden waren, bleef er van de glorie van het kasteel niet veel meer over. De plaats was een ruïne en sommige delen waren zelfs compleet ingestort. Toch is er opnieuw hoop. Een particulier kocht het gebouw en heeft besloten om het volledig te gaan restaureren, zodat hij er met zijn familie kan gaan wonen. Geen hotel, geen B&B maar een riante woning die je terug naar het verleden katapulteert. Hij begrijpt dat het vervallen domein zijn charmes en aantrekkingskracht had al roept hij nu op om het gebouw links te laten liggen. Het is niet meer verlaten, renovatiewerken starten weldra en de boel is opnieuw compleet verzegeld. Een nieuwe batterij veiligheidscamera’s moeten hardleerse bezoekers alsnog op andere gedachten brengen en ook de politie werd gevraagd een oogje in het zeil te houden. 

De geschiedenis van het kasteel kun je trouwens hier lezen: klik

Foto’s zijn dan weer terug te vinden op onze facebookpagina: klik