Gloomy Sunday: luisteren, wenen en sterven

gloomy-sunday-1
Rezso Seress, componist des doods?

Dat we met onze hedendaagse muzieksmaak niet altijd iedereen kunnen bekoren is niet echt een geheim. Toppers zoals Friday van Rebecca Black zijn niet alleen van een erg bedenkelijk niveau, het kan eveneens gaan verklaren waarom aliens ondertussen onze planeet nog niet hebben veroverd. Toch blijft het bij het horen van dergelijke muzikale martelingen meestal ook enkel bij dat: koppijn. 1 liedje vormt echter de macabere uitzondering op die regel. De Hongaarse Rezso Serres schreef in 1933 ‘Gloomy Sunday’, een liedje dat ondertussen meer dan 100 mensen tot zelfmoord dreef

Gloomy Sunday, dat ondertussen ook de bijnaam ‘zelfmoordlied’ kreeg, is een somber lied dat spreekt over het verlies van een geliefde na een slopende oorlog. Op zich niet meteen wereldschokkends, ware het niet dat het liedje wordt gelinkt aan meer dan 100 zelfmoorden. Een jonge, Oostenrijkse studente werd zelfs gevonden met het partituur in haar handen, nadat ze zichzelf van het leven had ontnomen. Gloomy Sunday kreeg erg snel een kwalijke reputatie, een reputatie die nog extra in de verf werd gezet toen de componist in 1968 zelfmoord pleegde door van zijn balkon af te springen.

Luisteren mag, op eigen risico!

Krijg je nu echt suïcidale neigingen door te luisteren naar een lied? Het blijft natuurlijk de vraag die velen zich nog steeds stellen. Het gros van de zelfmoorden, die aan het liedje worden gekoppeld, kwam nadat enkele blues-componisten de song vertaalden naar het Engels. Het werd massaal op de radio en in clubs gespeeld, in volle crisis (de Grote Depressie), een periode die werd getekend door een waanzinnig hoog aantal wanhoopsdaden in Amerika. Een verklaring kan dan waarschijnlijk ook wel in die context worden gezocht, alhoewel dit voor believers slechts een verzonnen coverup is. 

Kwaadaardig of niet? We laten jullie graag zelf een oordeel vormen. Don’t say we didn’t warn you

Het is trouwens niet de eerste keer dat zelfmoord aan een stukje entertainment wordt gelinkt. Lees het verhaal van Suicide Mouse hier: klik.