Urban legends zijn van alle tijden. Verhalen over dwalende moordenaars, weerwolven, spontane ontbranding en shapeshifters hebben de mensheid voor eeuwen weten te boeien. Waar de overgave vroeger van mond op mond gebeurde (en verhalen dan ook meestal lokaal bleven, waar ze werden aangedikt) heeft het internet ons een enorm platform gegeven. Met  simpele klik op de muis bereiken we miljoenen mensen en laat die muis nu ook het onderwerp zijn van een van de meest huiveringwekkende urban legends op de markt … de Suicide Mouse.

Wie kent er Mickey Mouse nu niet ? Een icoon in zowat alle opzichten en het geesteskind van Walt Disney, een visionair avant la lettre. Mickey Mouse is een synoniem voor vrede, vreugde, vertier voor groot en klein en een totaal gebrek aan vulgariteit en geweld. In zowel de films als in alle merchandise die rond dit personage werd opgebouwd, is ontspanning de absolute leidraad. Maar wie wat dieper graaft in de catacomben van het wereldwijde web gaat al snel merken dat Mickey Mouse niet altijd een happy ending kent.

We bevinden ons in het jaar 2001. Om het 100-jarig bestaan van de Disney Cartoons te vieren, gaat Leonard Maltin aan de slag in de archieven van Disney om de compilatie reeks “Treasures of Disney” op de markt te brengen. Tijdens zijn zoektocht tussen de spoelen en filmbanden treft hij, een tot op dat moment, onbekend reel aan. Het zou gaan om de allereerste tekenfilm ooit gemaakt, nog voor Steamboat Willie, waarin Mickey de hoofdrol speelt. Op eerste zicht lijkt het niet meer dan enkele fragmenten, waarvan kopieën aan elkaar zijn gekleefd om zo een loop te maken MAAR .. het is natuurlijk een stukje erfgoed en dus wordt besloten om die film ook op de compilatie reeks te zetten.

De Disney company heeft hemel en aarde verplaats om dit in de doofpot te houden.

Tijdens het digitaliseren van de filmrol blijkt dat de film langer is dan oorspronkelijk werd gedacht. Geen 2 minuten maar eerder 9 minuten. Een vreemde vaststelling, maar niet meteen verontrustend. De film dateert van een tijd waar alles nog manueel gebeurde en echt feilloos waren de technieken niet. Na enkele minuten te hebben gekeken naar een wandelende Mickey Mouse, vergezeld van chaotische pianomuziek, wordt het scherm zwart. Na 6 minuten verschijnt diezelfde Mickey opnieuw, enkel in een gebogen pose EN werd de pianomuziek vervangen door het geluid van gillende mensen, vervaagt de achtergrond en wordt het geheel ronduit macaber om naar te kijken. Leonard verlaat de edit-room, hij wordt misselijk van het geheel, maar zijn editor blijft verder kijken. Op het einde van de tekenfilm verschijnt een cyrillische tekst (vrij vertaald : “Het aanschouwen van de hel trekt de kijker mee naar binnen”) en dan stopt het geheel.

Dit op zich is reeds meer dan voldoende om de haren in je nek te laten rechtveren, maar wat volgt is horror van de bovenste plank. De editor, die de film van voor tot achter heeft bekeken, verlaat de ruimte, knuppelt een agent van de security neer en schiet zichzelf (met zijn wapen) door het hoofd. Als kers op de taart roept de editor, net voor hij de trekker overhaalt, dat niemand echt lijden kent.
Meer dan voldoende dus om te besluiten dat de video moet verdwijnen en dat iedere link met Walt Disney moet worden uitgewist.

Wat met de originele poster is gebeurd, daar hebben we het raden naar. Zijn laatste upload dateert van 2010 en dan verdween hij van de aardbol.

We surfen verder naar 2009, wanneer een onbekend iemand, met de nickname “Nec1” (tot op heden weet niemand wie achter dit alterego schuilt gaat) een mail met als bijlage de bewuste video (suicidemouse.avi). De mail is afkomstig van de PA van Leonard, een PA die zonet werd ontslagen en dus even wraak wil nemen op zijn ex-werkgever. In de mail wordt niet veel geschreven, behalve dat de Disney Company reeds hemel en aarde heeft verzet om dit verhaal in de doofpot te houden.
Internet zou het internet niet zijn, mocht de video luttele minuten later niet op Youtube verschijnen. Wat met de originele poster is gebeurd, daar hebben we het raden naar. Zijn laatste upload dateert van 2010 en dan verdween hij van de aardbol.

De urban legend van de Suicide Mouse bestaat, de video bestaat en Leonard bestaat eveneens. De compilatie reeks werd op de markt gebracht, maar over de effectieve oorsprong en de zelfdoding zijn erg weinig sporen te vinden. Het verhaal is terug te brengen naar een Creepypasta (korte horrorverhalen, geschreven door amateurs van het genre) maar ook dat is niet echt een absoluut bewijs dat de legende vals is. Want hoewel veel van de gepubliceerde verhalen pure fictie zijn, zijn vele van de gevolgen echt. (denken we maar aan de Slenderman-moorden)

Of de video echt tot zelfmoord aanzet is een vraag waar ik geen antwoord op heb. Dat de video niet echt leuk is om naar te kijken .. dat staat echter buiten twijfel.