Sylluminati: bier, rum en heel wat vraagtekens

Bier reviewen is een gevaarlijke bedoening. Niet alleen behoort het vloeibare goud tot het Belgisch patrimonium, het is eveneens een zaak van persoonlijke smaak. Wat voor de een smaakt als goddelijke urine met het geluid van harpen op de achtergrond, kan voor een ander smaken als daadwerkelijke pis met het sputteren van een versleten Manta als decor. Toch slaagde een groep bizarre brouwers uit Wevelgem erin onze aandacht te prikkelen met 1 specifiek bier. Het is trouwens ook hun enigste bier en tijdens hun brouwproces werd meer dan alleen maar bier in de fles gegoten. We trokken een fles Sylluminati open, het meest mysterieuze bier ter wereld. 

sylluminati-1
Sylluminati: bier met rum en vraagtekens.

Wie wil begrijpen welke demonische krachten achter dit bijzondere bier zitten, moet hiervoor afdalen tot in de catacomben van ons kleine koninkrijk. Wevelgem, een gehucht dat gekneld zit tussen de poging-tot-metropool Kortrijk en Menen-Wereldstad, is de thuisbasis van een groep abstracte persoonlijkheden. Een getatoeëerde deerne met neusring, een grote reus met funky hoed en poging-tot-baard en een duivels uitziende gitarist die ook nog kwistig is met verf? Het is slechts een greep uit het aanbod kunstenaars dat zich in het SYL-collectief hebben verenigd. Hun doel? De wereld veroveren! Ze zeggen het natuurlijk niet letterlijk zo en gebruiken slinkse marketingtechnieken om de planeet te laten geloven dat het hen om kunst is te doen maar de realiteit is van een compleet andere orde. 

Oorlog is voor losers, echte heersers brouwen bier

sylluminati-3
Sylluminati met kaarslicht, voor de romantische zielen

Tijdens één van hun New World Order vergaderingen besloten ze zich aan iets compleet nieuws te wagen: het brouwen van bier.
Het is in België nu ook niet echt iets unieks, dat bier brouwen. Zowat iedere kaartersclub, duivenbond of confederatie van linkshandige metsers heeft ergens wel een eigen tombola biertje op de markt gebracht. De Wevelgemse kring van het kwaad besloot de zaken dan ook anders aan te pakken en begonnen te experimenteren met allerlei ingrediënten. Het resultaat, een potig biertje met een scheut Kraken rum erin (jawel, DE Kraken rum), mag er dan ook zijn. Het is een bier dat dusdanig uniek is qua smaakt, dat men bijna schaamteloos er eentje kan opentrekken bij het ontbijt, net voor de koffie wordt uitgeschonken. 

Goed, een lekker bier met 7.6% alcoholgehalte en snuifjes rum en banaan, een geniaal en vooral heerlijk plan maar niet meteen het recept om de wereld te gaan veroveren toch? De rekels van SYL gingen heel wat verder dan alleen maar de inhoud van de fles. Het etiket werd richting Peter Van Vooren gestuurd. Voor mainstream mensen is het een naam als een ander, voor de fans van mysterieuze raadsels en keiharde cryptogrammen roept het emoties op waarbij Beatles-groupies verbleken. De man is een referentie op gebied van het ontwerpen van puzzels, raadsels en escape-rooms. Een van de talrijke legendes rond dit personage spreekt over het feit dat hij ooit uit Alcatraz kon ontsnappen om zich nadien in West-Vlaanderen te vestigen, in afwachting van het afwerken van zijn ruimteschip. 

Een etiket met een cryptische code en toegang tot het allergrootste geheim

sylluminati-3
Sylluminati in zijn natuurlijke biotoop

Alle gekheid terzijde transformeerde hij het etiket van het Sylluminati bier om tot een uiterst complex raadsel. Het label staat vol figuren, kleuren, vormen en cijfers, een mix die tot 1 antwoord moet gaan leiden. Wie de code kan kraken, wint een prijs alleen slaagde niemand er tot nu toe in om de oplossing te vinden. Via de facebookgroep ‘Expeditie Sylluminati’ verenigen schattenjagers wereldwijd zich in de hoop het mysterie te ontrafelen, vruchteloos tot op heden. 

Laat dat nu net de kers op de spreekwoordelijke taart zijn. Je drinkt een overheerlijk biertje en bij het uitschenken staar je naar het etiket. Kun je hiermee een bos bloemen winnen of brengt het kraken van de code je tot de hoogste echelons van wereldheerschappij? Niemand die het echt weet en meer dan voldoende tijd om er, in deze lockdown tijden, over na te denken … met een frisse Sylluminati. 

Het bier is verkrijgbaar via het kunstenaarscollectief SYL (klik) of via een selectie van verfijnde bierhandelaren (klik)