Focke-Wulf 1227: jarenlang vergeten

focke-wulf-1
Een niet alledaagse vondst in de bossen.

Wie vaak doorheen de bossen gaat hiken, vindt van tijd tot tijd wel eens een merkwaardig item. Gaande van een gesp tot vaak zelf een stuk munitie uit de oorlog of een deel van een bestek, de bossen liggen bezaaid met zaken die er eigenlijk niet horen. Wat enkele wandelaars in 1989, in de buurt van Sint-Petersburg, aantroffen behoort dan weer tot een volledige andere categorie. Zij troffen er een volledig jachtvliegtuig van de Duitse Luftwaffe aan.

focke-wulf-2
Soldaten van het Rode Leger weten niet goed wat te doen.

Aan de hand van zijn nummer, 1227, konden historici de geschiedenis van het toestel achterhalen. Op 19 juli 1943 vertrok Feldwebel Paul Ratz vanop het vliegveld van Siwerskaja met als missie het vernietigen van een gepantserde trein. De piloot en zijn vliegtuig kregen er stevig van langs en het toestel stortte neer in de bossen van Sint-Petersburg (toen nog Leningrad). Paul Ratz overleefde de crash en ook het toestel bleef relatief intact. Hijzelf werd gevangen genomen en werd pas in 1949 terug vrijgelaten. Over zijn gefaalde missie sprak hij niet meer en het is pas op zijn sterfbed dat hij zich openlijk de vraag stelde wat er met zijn vliegtuig zou zijn gebeurd. 

Het enige nog vliegende exemplaar

focke-wulf-4
Bergingswerken aan de gang

In 1989 schrokken de wandelaars dan ook toen ze de Focke-Wulf tussen de bomen aantroffen. Ze maakten er melding van, waarna militairen van het Rode Leger ter plaatse kwamen. Zij wisten ook niet meteen hoe ze de zaak moesten aanpakken. Het vliegtuig werd geborgen en na lang onderhandelen kon de Amerikaan Paul Allen (de co-founder van Microsoft) de Focke-Wulf in 1991 aankopen en liet hij het vliegtuig naar Amerika overbrengen. Het toestel werd volledig gerestaureerd en is vandaag de dag de enige, originele Focke-Wulf die nog steeds kan vliegen. Tijdens de restauratie kwam ook de reden van de crash aan het licht.

focke-wulf-5
Focke-Wulf 1227 vliegt nog steeds!

Waar men initieel dacht dat hij naar beneden viel ten gevolge van het vijandige vuur, blijkt dat de motor werd gesaboteerd. Het toestel was nieuw en volgens aangetroffen documenten werd de motor geïnstalleerd door een krijgsgevangene. Tijdens de installatie werden de olieleidingen losgetrokken, waardoor het vliegtuig op een gegeven moment onbestuurbaar werd. 

Het blijft tot op heden één van de meest indrukwekkende vondsten ooit, temeer wanneer je beseft dat het vliegtuig niet eens verborgen was. Het werd gewoon vergeten