De Lloyds Bank Coprolite, heerlijk kijken naar human poop

coprolite-opgravingen
Opgravingen met een grootse ontdekking

Het Jorvik Viking Centre, een museum in het teken van de volledige viking-geschiedenis, is in het bezit van een waardevol stukje patrimonium. We spreken dan niet over een zwaard of een drakkar. We spreken ook niet over een skelet of religieuze artefacten. Neen, het Jorvik Viking Centre is de trotse eigenaar van de grootste fossiele drol ter wereld, de Lloyds Bank Coprolite.

Een versteende kak, het lijkt een goedkope grap maar het is serious business in het Engelse York. Tijdens opgravingen in 1972, op de terreinen waar nu de gebouwen van Lloyds Bank staan, werd het grote exemplaar opgegraven en hoewel het om een menselijke klepper ging werd de vondst wel met veel enthousiasme onthaald. Onze uitwerpselen bevatten namelijk heel wat info over wat we eten, hoe we leven en welke bacteriën we in ons lichaam meedragen. 

Een kakverhaal met een wetenschappelijke insteek

coprolite-york
De coprolite, in zijn display

De coprolite, de wetenschappelijke naam voor menselijke uitwerpselen, werd gedateerd tot een jaar in de 9de eeuw en werd gekoppeld aan de Vikings. Het typische voedingspatroon was de absolute indicator maar verder onderzoek toonde ook aan dat de Noormannen ook de lokale keuken probeerden. Ze namen ziektes met zich mee toen ze aan land kwamen in Engeland en brachten er ook terug mee naar hun thuisbasis, wat meteen ook verklaart waarom epidemiëen in die tijd zich zo snel konden verspreiden. In het kort: de kak verklaarde heel wat en kon ook enkele wetenschappelijke theorieën gaan bewijzen.

Dat is de educatieve betekenis achter het geheel. De realiteit is dan weer dat het ronduit cool is om de oudste, menselijke drol ter wereld in je bezit te hebben. Het is eens wat anders dan een collectie pokemonkaarten of postzegels. De Lloyds Bank Coprolite, vernoemd naar de plaats waar hij werd opgegraven, trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar het Viking centre.