The Fairy Pools, waar legende en natuur hand in hand gaan

fairy-pools
The Fairy Pools – een indrukwekkend stukje natuur

Legendes, een oppermachtige natuur en een weer dat sneller dan je schaduw omslaat. Schotland heeft alles in huis om het voor de fervente verhalenjager erg aangenaam te maken.  De Fairy Pools, op het Schotse Isle of Skye, biedt een geconcentreerde versie van net datgene wat het zo aantrekkelijk maakt. Prachtige vijvers en een heks die over haar feeën waakt

De Fairy Pools liggen aan de voet van The Black Cuillins, een potige reeks bergen waar de stevige wandelaars op hun wenken worden bediend. Waar de hellingen van de berg vlakker worden, komen de verschillende waterstromen samen in bassins die verdacht veel weg hebben van kleine zwembaden. Het water is helderblauw en de verschillende bassins worden met elkaar verbonden via watervallen. Een visueel spektakel dat jaarlijks heel wat toeristen over de vloer krijgt, zelfs in deze uithoek van het land. 

Fairy’s, heksen en heel wat verhalen

fairy-pools
Helder en puur water

Natuurlijk hebben de Fairy Pools ook een heerlijke legende, die meteen ook de naam gaat verklaren. Het eeuwenoude verhaal vertelt hoe een heks zich in de bergen schuilhoudt, in de hoop dat de feeën van het dal ooit zonder water zouden vallen. Van zodra ze nood aan water hebben moeten ze het vanzelfsprekend hogerop gaan zoeken, een moment waarop de heks zou toeslaan. Moeder natuur is de feeën echter goed gezind en voorzag ze van meer dan voldoende water van de puurste soort. Meer nog: de bassins, zwembaden voor feeën, werden op die manier gemaakt dat iedereen zich kon baden zodat de heks alles kon gadeslaan.

Of er nu daadwerkelijk heksen en feeën aanwezig zijn, dat laten we graag even in het midden. De overweldigende en ronduit indrukwekkende natuur is er dan weer wel. Langs een traject van iets meer dan 1.2km (2.4 wanneer je de terugweg meetelt) merk je al snel waarom de Fairy Pools bezoekers blijft aantrekken. Die aantrekkingskracht heeft natuurlijk ook een downside. Op piekmomenten is het eerste deel van het traject verzadigd van bezoekers die allemaal hun selfies mee naar huis willen nemen. Neem de moeite om verder te wandelen, tot aan de voet van de berg. Je komt er terecht in een andere, desolate wereld en je hebt er een uniek zicht op de vallei. Toegang tot de Fairy Pools is gratis maar de aanpalende parking kost dan wel weer een klein fortuin. 

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze Facebook-pagina. (klik)