Vuur is een vriend, maar soms ook een vijand

Brandwonden zijn, naast breuken en spierblessures, de meest frequente verwondingen die outdoor-mensen overvallen. Je mag dan nog zo voorzichtig en voorbereid zijn, externe factoren kunnen er steeds voor zorgen dat het vuur je ergste vijand wordt. Brandwonden zijn er in een brede waaier, van een zonnebrand tot napalm-wonden en in essentie maakt het op zich ook niet veel uit. Een brandwonde moet worden behandeld om problemen te gaan vermijden.

Brandwonden, meer dan vuur alleen

Voor wie helaas toch in aanraking komt met vlammen, is het van belang om efficiënt en vooral snel te gaan handelen. Naast de wonde zelf is ook het vochtverlies een niet te onderschatten vijand. Vochtverlies kan in een shock resulteren, waardoor je uiteindelijk nog meer in de problemen terecht komt. Daarin schuilt dan net het gevaar van diepe en grote brandwonden. Doordat de zenuwen verpulverd zijn, doen die weinig tot geen pijn maar de uitdroging is des te groter. 

Think & act

Is het prijs? Aarzel dan niet en handel meteen om schade te voorkomen. Je hebt niet eens nood aan duur materiaal of fancy producten om de eerste zorgen toe te dienen.

Doof de bron

brandwonden-outdoor
Doof eerst de bron

Elke behandeling is nutteloos zolang de bron of brandhaard nog aanwezig is. Heeft iemand last van een stevige zonnebrand, breng hem of haar dan weg van de zon. Heeft iemand zich lelijk verbrand aan een warme vloeistof zoals koffie of soep? Spoel die warme vloeistof dan zo snel mogelijk af. In het extreme geval van brandende kledij moet het vuur eerst worden gedoofd. De enige manier om dit te doen is door de zuurstoftoevoer aan de vlammen te onttrekken. Rol over de grond, spring in het water of in het geval dat het een derde partij betreft, bedek het vuur zodat het dooft. Probeer in geen geval rond te lopen, dat gaat enkel de vlammen aanwakkeren. 

Verlaag de temperatuur

brandwonden-outdoor
10 minuten lang spoelen om de wonde af te koelen

De beste manier om de pijn van brandwonden te bestrijden is door het verlagen van de temperatuur van de wonde. Hiervoor zijn geen wondermiddelen nodig, enkel koud water. 10 minuten onder koud, stromend water is voldoende om de pijn te verminderen. Gebruik zeker geen zalf of medicinale toepassingen want die gaan de toevoer van de koude temperaturen hinderen. Nadien laat je de brandwonde bij voorkeur gewoon zo. Moet je toch een verband aanleggen, vergeet dan zeker niet om dat droog en steriel te doen om infecties tegen te gaan. Zijn het vingers of tenen die verbrand zijn, wikkel dan het verband ertussen om te vermijden dat ze aan elkaar gaan plakken.

Drink

brandwonden-outdoor
Drinken helpt een shock vermijden

We keren terug op het vochtverlies en het risico op een shock dat dit met zich meebrengt. Drink water nadat je een brandwonde hebt opgelopen en zorg ervoor dat je vochtgehalte op niveau blijft. Voldoende water binnenkrijgen speelt ook een bepalende rol in het onder controle houden van je temperatuur.

Je bent geen dokter, zoek hulp

Deze 3 eenvoudige tips zorgen ervoor dat je een brandwonde kan gaan stabiliseren zodat de gevolgen niet erger worden. Wie zich in de wilde natuur bevindt, moet het dan ook redden met wat voorhanden is. Het is natuurlijk geen volledige genezing waardoor je vrijgesteld bent van medische opvolging. Probeer altijd zo snel mogelijk een dokter te raadplegen al was het maar om er zeker van te zijn dat er geen risico’s op infecties zijn.