Met Google Maps weet de beschikbare hulp steeds waar je bent

Genieten van het buitenleven is helaas niet altijd zonder gevaren. Jaarlijks bereiken verschillende berichten, van wandelaars en hikers die het leven lieten, de media. Valpartijen vormen nagenoeg exclusief de oorzaak van de ongevallen, valpartijen die nooit volledig uit te sluiten zijn. Het recente overlijden van de Franse wandelaar Simon Gautier was een bikkelharde reminder dat de natuur heer en meester is

google-maps
Externe GPS trackers, niet voor ieders beurs.

Wat dit geval des te schrijnender maakt is het feit dat Simon, na zijn valpartij, zelf de hulpdiensten kon verwittigen. Het enige probleem? Hij had geen idee waar hij was! 9 dagen na zijn telefoontje vonden de reddingswerkers zijn lichaam terug in de Italiaanse bergen. 9 dagen, een periode die Simon tijdelijk wist te overbruggen door zijn proviand. Een periode van pijn, uitdroging en uithongering die uiteindelijk tot zijn dood hebben geleid. 

Dergelijke situaties zijn de reden waarom heel wat topsporters worden uitgerust met GPS-trackers, toestellen die een signaal uitsturen zodat de organisatie je doen en laten kan volgen. Erg handige toestellen maar ook vaak dure toestellen die niet voor de gewone sterveling te betalen zijn. Geen nood, er bestaan enkele goedkopere alternatieven en je kan zelfs gebruik maken van een methode die volledig gratis is: Google Maps.
De handige kaarten-app van Google kan de avontuurlijke hobbyist op 2 mogelijke manieren van ondersteuning voorzien.

Share your location

google-maps
Je kan je locatie op een eenvoudige manier met je contacten delen.

De meest eenvoudige en universele manier is om je locatie te gaan delen met de buitenwereld. In Google Maps toont het blauwe punt je locatie, het volstaat om erop te klikken en te blijven duwen. De GPS coördinaten komen tevoorschijn en die kun je meteen delen via allerlei platformen zoals messenger en whatsapp. De enige vereiste is hier natuurlijk dat je nog steeds in staat bent om je smartphone te bedienen en bij bewustzijn bent. 

Enable live tracking

google-maps
Real-time je locatie delen met je contacten. (foto: appletips.nl)

Google Maps is ook uitgerust met de Live Tracking / Locatie Delen. Deze optie, die eind 2017 ook voor Belgen werd geactiveerd, stelt je in staat om je exacte locatie met een externe partij te gaan delen. Die externe partij kan dan, eveneens via Maps, kijken waar je precies uithangt. De live tracking module kan tijdelijk of permanent worden geactiveerd en kan door middel van enkele klikjes. Je gaat naar het Maps menu (linkerkant van je telefoon), je klikt op ‘locatie delen’ en je kiest wie je locatie mag zien. Wie de Live Tracking optie heeft geactiveerd kan worden teruggevonden, zelfs wanneer je niet meer in staat bent je telefoon te gebruiken. Natuurlijk is deze functie gebonden aan de batterijduur van je telefoon en dan is er nog de privacy-kwestie. 

Niet DE oplossing maar wel EEN oplossing

Is het gebruik van Google Maps in geval van nood een feilloze methode? Neen, de menselijke factor gecombineerd met de batterijduur van de hedendaagse smartphones heeft nog steeds zijn beperkingen. Ook moet je voor het gebruik van Google Maps nog steeds een vorm van data-ontvangst hebben, hoe klein die ook mag zijn. Aan de andere kant is het voor de avontuurlijke buitenmens een meer dan behoorlijk (en vooral gratis) hulpmiddel dat in bepaalde gevallen (zoals de valpartij van Simon) het verschil kan betekenen tussen leven en dood.