Opération Lune was zowel fact als fake

Complottheorieën, je hebt ze in alle geuren en kleuren. Van chemtrails tot reptilians, ze hebben zowel die-hard believers en keiharde sceptici. Hoewel ze allemaal kunnen rekenen op een sterke aanhang, is er eentje die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de eerste maanlanding. Het is nog steeds een bron van heel wat discussie, waarbij mensen wereldwijd ervan overtuigd zijn dat alles in scène werd gezet en de maanlanding volledig in een studio werd opgenomen. “Opération Lune” heeft, op unieke manier, liters op het vuur gegoten.

operation-lune
Opnames op de maan of in een studio?

Opération Lune is een mockumentary (in het frans een documenteur genaamd) die in 2002 voor een TV zender werd gemaakt. Het geheel moest dienen als een soort sociaal experiment, een test om te kijken hoe de media mensen en hun mening kon gaan beïnvloeden. Samen met de weduwe van de overleden regisseur Stanley Kubrick, start de film met de stelling dat de maanlanding werd gefilmd in de studio’s van Kubrick. Net door die link start het verhaal erg geloofwaardig. 

Echte beelden, vals verhaal

Echt sterk wordt het wanneer de regisseur originele beelden neemt, interviews met oa Neil Armstrong, Buzz Aldrin en zelfs wijlen president Kennedy. De regisseur knipt en plakt met de beelden, waardoor het lijkt dat ze toegeven dat alles opgezet spel was. Hij overgoot alles met een soort van ‘geheime beelden opgedoken’ feeling, waardoor het erop leek dat de overheid al die tijd de bewijzen hadden verborgen. Het resultaat was dusdanig geloofwaardig, dat heel wat conspiracy-theorists een gat in de lucht sprongen. Eindelijk hadden ze waar ze al jaren naar op zoek waren!

operation-lune
Getuigenissen van president Kennedy leken een bewijs te leveren

Het verhaal leefde zo sterk binnen de believers dat, wanneer de regisseur toegaf dat alles het resultaat was van knip-en-plakwerk, heel wat mensen hem niet wilden geloven. Volgens diezelfde believers was het overduidelijk dat de regering de regisseur onder druk had gezet. Tot op heden zijn er dan ook nog altijd heel wat mensen die Opération Lune naar voren schuiven als het bewijs dat de maanlanding vals was maar eveneens als het bewijs dat de overheid alles onder controle probeert te houden. 

Of het sociaal experiment al dan niet een succes was, het is een vraag waar iedereen voor zich een antwoord moet vormen. Dat het experiment heel wat mensen heeft kunnen bereiken en voor heel wat gênante situaties heeft gezorgd, dat staan dan wel weer buiten twijfel.