Arpenaz, budgetkamperen als een pro

Ik heb het nooit echt gehad voor die “seconden” tenten, systemen die je in de lucht gooit en hupla, je hebt een tent. Geef me maar een old skool, DIY op te zetten tent met staven en regendoeken. Het is een keuze die helemaal niet gebaseerd is op een nostalgische vibe of een macho-sfeertje maar eerder een keuze die vooral praktisch gebaseerd is. 

quechua-arpenaz
De Arpenaz, catalogusfoto

Wie erop uit trekt en een paar dagen offgrid wil leven, moet zijn/haar tent met zich mee hebben. De tent moet water- en winddicht zijn en vooral licht en compact. Die gooi-in-de-lucht tenten zijn dan wel waterbestendig, van hun compactheid moeten ze het totaal niet hebben. Het was dan ook met plezier dat we een weekend de Ardennen introkken met het allergoedkoopste model van tent dat we in de Decathlon konden vinden: de Arpenaz.

Goedkoop, het is alvast niet gelogen. Met 23€ kun je dit bezwaarlijk een gigantische aankoop noemen en meteen hervallen we in een cliché denkpatroon. Voor 23€ kun je onmogelijk een degelijke tent hebben, toch? Het start wel veelbelovend wanneer we de technische fiche er bij nemen. 2m lang, 1.2m breed, 1.05m hoog en een gewicht van 2.2kg. Het geheel uiterst compact in een tasje gepropt, een tasje dat in zowat iedere rugzak past. Van het gewicht gaan we alvast geen last hebben, zoveel is duidelijk.

Maar heb je dan ook wat?

arpenaz-quechua
Een Arpenaz, in het wild

Het opzetten verloopt ook, merkwaardig genoeg, vlot. Nog steeds speelt het idee van een goedkope tent en rommel door mijn gedachten maar alle componenten van de Arpenaz zijn best wel stevig te noemen. Je hebt een binnen- en buitentent (ik stam nog uit een tijdperk waar de goedkoopste tenten slechts 1 laag hadden) en in de tas zit daadwerkelijk alles om de tent op te zetten en te verankeren. Feit, het is geen exemplaar waarmee je gaat overleven in vriestemperaturen tijdens je beklimming van de Mont Blanc, maar voor een trip doorheen de Ardennen moet dit volstaan.

Op 1 punt stel ik me wel vragen. De Arpenaz wordt gepromoot als een tent voor 2 personen, alleen mogen dat niet echt grote personen zijn en moeten die personen elkaar echt graag zien. Met mijn postuur heb ik net voldoende plaats in de tent, een 2de persoon zou op mij moeten slapen. Ik kan me voorstellen dat in gevallen van nood dat geen probleem moet zijn, maar het is beter wanneer iedereen zijn eigen tent heeft vrees ik.

Een weathertest, op z’n Belgisch

arpenaz-quechua
Een batterij Arpenaz-tenten at night

Murphy was het weekend ook van de partij, want we werden getrakteerd op enkele stevige regenbuien, zowel overdag als ‘s nachts. Ergens zaten we te wachten op het moment dat de Arpenaz zou gaan lekken maar we bleven wachten. Het lek kwam er niet en de tent hield stand. Ook de stevige wind was geen partij voor de Arpenaz, alleen werd het hier duidelijk dat we aan het werk waren met een goedkoop exemplaar. Tegen een monsterstorm zou deze budget kampeerder helaas niet opgewassen zijn.

Na 4 dagen doorheen de Ardennen te hebben getrokken (we maakten er meteen een lang weekend van) kunnen we niet anders dan te bekennen dat ons oorspronkelijk idee fout was. Voor 23€ heb je echt wel een solide tent, met enkele limieten, waar je heel wat outdoor plezier kan aan beleven. 

Kopen doe je hier: klik