Sad Satan, een videogame waarbij je niet kan winnen

Het internet brengt ons heel wat leuke dingen maar is eveneens een poel waar zieken en mentaal gestoorden vrij hun gang kunnen gaan. De anonimiteit van het digitale is voor heel wat mensen een vrijgeleide voor het uitvoeren van dingen waarvoor ze in het echte leven nogal snel het deksel op de neus zouden krijgen. De videogame Sad Satan is een prachtvoorbeeld van net hoe ziek een geest kan zijn.

Nieuw kan je de game niet meer noemen, zijn origines lopen immers terug tot 2015. Gestoord is het dan wel nog steeds en het behoort toe tot de bovenste regionen van verderf.

Het verhaal start wanneer Jamie, de eigenaar van het Youtube kanaal ‘Obscure Horror Corner’, een link naar een videogame krijgt toegestuurd. Gebeten door het mysterieuze, download hij de game en gaat ermee aan de slag. Al snel blijkt dat er heel weinig te beleven valt, je kan er enkel maar heen en terug lopen. Het decor en het creepy geluid spelen dan wel weer enorm in op de gevoelens en zorgt ervoor dat iedereen zich al snel erg ongemakkelijk gaat voelen.

Sad Satan blijft tot op dit niveau redelijk onschuldig

Tot dan is Sad Satan eerder een geval van slechte smaak en niet zozeer een ziekelijke fantasie, maar die teneur slaat al snel om. Het geluid wordt meer en meer

sad-satan
Weinig vreugdevolle beelden in Sad Satan

doorspekt met audiofragmenten van toespraken van Hitler, uitspraken van Charles Manson of verheerlijking van de dood.  Wie blijft verder wandelen, door een eindeloze wirwar van gangen, moet ook om de haverklap stoppen om enkele seconden naar een foto te kijken. Die foto’s lijken in het begin allemaal wel onschuldig maar beetje per beetje veranderen ze in beelden van dodelijke verkeersslachtoffers, onthoofdingen en zelfs sexueel misbruik van kinderen. Sad Satan wordt plots heel wat minder onschuldig en gaat los over de grens van wat menselijke (en legaal) toelaatbaar is.

Wie het volledige spel kan doorlopen, sterft op het einde. Game over en daarmee is de kous af. Het internet zou echter het internet niet zijn, mocht dit ziekelijk spelletje geen vervolg kennen.  In no time werd de game een absoluut cult-fenomeen binnen verschillende fora en websites, waardoor hij dan ook op grote schaal werd geshared. Verhalen over mensen die stierven, over computers die in brand vlogen en allerlei andere grootspraak hoorden er natuurlijk bij. Wie enigszins rationeel kan denken, weet ook best wel dat je niet gaat sterven als je een spelletje speelt op je computer.

Sad Satan toont een duivelse kant van de mensheid

Het echte gevaar zit hem in de inhoud van het spelletje. Het is hype, het is verboden dus is het een must-see voor kinderen. Ze downloaden de game en worden op die manier blootgesteld aan beelden die zelfs voor een volwassene traumatiserend kunnen zijn. De Sad Satan hype doofde stilletjes uit en bleef oorspronkelijk beperkt tot enkel Amerika maar enkele weken terug begonnen Nederlandse Youtubers, in search of views, met het oprakelen van het verhaal. Plots werd Sad Satan ook hier een hit en circuleren de video en de game opnieuw in de catacomben van het wereldwijde web.