Wie durft het aan een Dybbuk Box te openen?

In een wereld van digitale urban legends is het steeds fijn te zien dat er ook nog enkele klassiekers zijn het het steevast goed doen. Er circuleren in de wereld enkele doosjes rond, doosjes die je niet meteen in je bezit wilt hebben. Ieder doosje bevat een kwaadaardige geest die, wanneer hij wordt vrijgelaten, je zal meesleuren in een spiraal van pech en ongeluk. Wie een Dybbuk Box in handen krijgt, moet die meteen van de hand doen of het loopt slecht af!
Het klinkt allemaal erg cheesy en misschien zelfs Hollywoodiaans, maar de Dybbuk Box is een echt item, dat vooral jongeren de stuipen op het lijf jaagt.

Dybbuk: een oud verhaal in een nieuw jasje

Nieuw is de legende niet echt, de oorsprong is terug te brengen naar 2001, wanneer Kevin Mannis een oud wijnkastje te koop aanbiedt op Ebay. Het wijnkastje zou afkomstig zijn van Holocaust-overlevers en zou, via een trip langsheen Spanje, in zijn bezit zijn terecht gekomen. Volgens Mannis huist er in het wijnkastje een Dybbuk, een Joodse kwaadaardige geest en moet de nieuwe eigenaar hier met enige voorzichtigheid mee omspringen.

dybbuk-box
De originele Dybbuk Box

Mannis beschreef gruwelijke nachtmerries en sprak eveneens over de onverklaarbare beroerte die zijn moeder kreeg toen ze het wijnkastje opende. Losif Nietzke, een student, kocht het wijnkastje op Ebay en kreeg op zijn beurt te maken met allerlei verschijnselen, zoals lampen die het begaven wanneer hij nog maar dicht in de buurt van het wijnkastje kwam. Nietzke verkocht het kastje door aan Jason Haxon, een museumdirecteur. Het is pas dan dat het woord “Dybbuk Box” voor het eerst werd gebruikt, toen Haxon zelf gezondheidsproblemen begon te krijgen en zijn bevindingen in een boek neerschreef. De oplossing voor al zijn kwalen kwam er nadat een Joodse rabbijn de Dybbuk opnieuw in het wijnkastje kon opsluiten, the Dybbuk back in the box. Ondertussen staat de originele Dybbuk Box uitgestald in een museum van het paranormale en werd het verhaal verbannen naar de annalen van de spoken wereld.

magneetvissen-vismagneet
Vismagneet.com – voor wie zelf aan de slag wil.

10 jaar later, in 2018, bezoekt een zekere Post Malone (een wereldberoemde rapper, voor zij die onder een steen hebben geleefd) het museum en is hij in staat de Dybbuk Box aan te raken. Vanaf dat moment ontsnapt hij tot 3 keer toe aan de dood. Het internet pikt het verhaal op en het verspreidt zich als een lopend vuurtje. Youtubers maken waanzinnige filmpjes waarin ze slaags raken met geesten en paranormale verschijnselen en jongeren wereldwijd staan doodsangsten uit wanneer ze geconfronteerd worden met een Dybbuk Box.

Het verhaal achter het verhaal

Leven er echt kwaadaardige geesten in zo een doosje? Het antwoord is naar alle waarschijnlijkheid “neen”. Kevin Mannis was, naast verkoper van antiek op Ebay, ook een getalenteerd schrijver. Hij scoorde erg goed met zijn online verkopen doordat hij al zijn meubelstukken voorzag van een stevig verhaal. Nietzke kocht het wijnkastje omdat hij staalhard gelooft in het paranormale. De lampen die het begaven waren oud als de straat en de elektriciteit in zijn studentenkamer mogelijks nog ouder, maar hij deed niet eens de moeite om verder te zoeken. De Dybbuk Box was de schuldige, zonder twijfel.

dybbuk-post-malone
Post Malone en het berucht Dybbuk moment

Het museum waar het wijnrek uiteindelijk terecht kwam, behoort toe aan Zak Bagans, die we allemaal kennen van zijn succesvolle TV reeks “Ghost Adventures”. Hoewel Zak al meerdere keren door de mand viel met valse verhalen, is de combinatie van hem en Post Malone meer dan voldoende om de Dybbuk Box tot de wereld van de realiteit te katapulteren. Post Malone ontsnapte aan de dood tijdens een verkeersongeval (volgens de meest recente statistieken sterven er bijna 10 mensen per dag op de Amerikaanse wegen, enkel in het geval Malone moet het dan te maken hebben gehad met een geest) en hij ontsnapte ook nipt aan een moordpoging tijdens een overval. Die overval was eigenlijk niet bij hem thuis en niemand werd vermoord, maar volgens Post Malone wilden de overvallers wel degelijk hem hebben, maar hadden ze het verkeerde adres (misschien moet de Dybbuk voorzien worden van een GPS). Voor heel veel jongeren is het woord van hun held een absolute en onweerlegbare waarheid.

Het verhaal van de Dybbuk Box is zo nep als nep kan zijn, maar de angst die de jeugd ervaart is dan weer levensecht.
Of de Dybbuk echt bestaat en of hij al dan niet in een doosje leeft, dat laat ik graag even in het midden. Wetende dat je die doosjes gewoon in grote volumes op het internet en in de betere giftshop kunt gaan bestellen, denk ik dat we niet al te veel risico’s lopen.