Want Romeinen tekenden ook al pieten

Een oud en eerder ludiek spreekwoord, vaak door vrouwen gebruikt, zegt “Geef een man een zwaard en hij start een oorlog, geef hem een pen en hij tekent een penis”. Ergens hebben ze wel gelijk, want je kan geen ruïne of tag-space binnenstappen of je komt er ergens wel een schets van een gigantische fluit tegen. Dat mannen graag uitpakken met hun kennis over de fallus is niet nieuw en recente ontdekkingen nabij het Engelse Cumbria tonen aan dat het schetsen van de piet ook bij de Romeinen niet ongewoon was.

Ik ga mij hier een gigantische fluit op de muur tekenen

romeinen-fallus
De Romeinen en hun fallus

Tijdens opgravingen, onder leiding van de universiteit van Newcastle, kwam men terecht in een oude steengroeve. Verschillende artefacten toonden aan dat Romeinse soldaten de groeve gebruikten als makeshift fortificatie, tijdens een van de talrijke veldslagen die eigen waren aan de expansie van het Romeinse Rijk. Schetsen en gravures, in de muren van de groeve, waren talrijk aanwezig waar vooral 1 tekening in het oog sprong. Het scenario lijkt alvast logisch. Maximus en Geronimus zitten vast in de steengroeve, de pijlen van de barbaren vliegen hen rond de oren, versterking van het Elfde Legioen is dagen verwijderd van het slagveld en dan krijgt Maximus een geniale ingeving … “Ik ga mij hier een gigantische penis op die muur tekenen”.  Je bent dan misschien wel een Romeins legionair maar je bent en blijft vooral een vent en mannen tekenen nu éénmaal fluiten, overal waar ze heen gaan.

sociallemon-advertising
Advertising – can’t go without

Dat het misschien niet helemaal op die manier is verlopen, daar laat ik nog even twijfel over bestaan. Wat wel vaststaat is, dat de archeologen die muurtekeningen hebben gedateerd tot rond 207 VC. De locatie van groeve en de artefacten laten vermoeden dat het om restanten ging van de gefortificeerde muur die Engeland in 2 splitste. Romeinse soldaten tekenden penissen als teken van geluk in de strijd. Mannelijkheid werd immers bewezen op het slagveld en een geslachtsorgaan van dergelijke proporties was toen ook al synoniem voor “man-zijn”.

Dickswing-contests avant-la-lettre … rare jongens die Romeinen.