Voor dit artikel moesten we enigszins creatief omgaan met de titel. “Y” op zichzelf werd door geen enkele CMS aanvaard. Niet vanwege een fout of eender wat, maar vanwege het feit dat weinig machines een letter als eigennaam willen aanvaarden. Toch is Y enkel dat en toch zoveel meer. Y is dorp in Frankrijk, met de kortste naam ter wereld.

Het bord dat het einde van het dorp aangeeft moet zowat het meest gefotografeerde bord van Frankrijk zijn.

Y, gelegen in het Somme-departement, is een Frans dorp dat de thuisbasis is van 93 inwoners. Die inwoners zijn trots op hun dorp en dragen dan ook met enige fierheid de naam van ‘Ypsilonien’. Y heeft helemaal niets te bieden voor toeristen. Er is een kerk, de église Saint-Medard en een klein dorpswinkeltje, maar voor boodschappen trekt iedereen naar het nabije Péronne. Ze werden reeds 3 keer gelauwerd als bloemrijkste dorp uit de streek, maar met slechts een handvol bewoners is ook dat niet echt een uitschieter.

Toch staat Y op de to-do-list van heel veel reizigers, meerbepaald 1 specifiek onderdeel van Y. Het bord dat het einde van het dorp aangeeft moet zowat het meest gefotografeerde bord van Frankrijk zijn. Een bord met slechts 1 letter en een rode streep, het heeft iets bizars en die bizarriteit werkt nieuwsgierigheid in de hand.