In 1565 vertrok Jean Ribault, vanuit een Franse haven, richting Nieuwe Wereld. Met een vloot, gevuld met proviand, burgers en soldaten, had hij slechts 1 doel: het vestigen van een nieuwe kolonie in wat we nu als de VS kennen. De vloot kwam terecht in een storm en zonk tot op de bodem van de oceaan. Jean Ribault overleefde dit wonder waar en gisteren velde de rechter een uitspraak in de rechtszaak, bijna 500 jaar later.

Wat een storm niet kon, kon het geloof wel.

Het kan lijken op een headliner van één of andere tabloid, maar (met enige nuance terzijde) is geen letter van de start gelogen. Jean Ribault was, in die tijden, niet van de minste. Hij was een avonturier pur sang en had reeds een eerdere trip naar de Nieuwe Wereld op zijn palmares. Frankrijk was in volle strijd met Spanje, over de verovering van het Amerikaanse land en dus was een nieuwe trip in die richting een absolute noodzaak.

jean-ribault
Jean Ribault

The French Empire spaarde kosten noch moeite om Ribault uit te rusten met het beste materiaal voorhanden en zo trok hij in 1565 opnieuw de oceaan over. Voor de kust van Florida, meer bepaald ter hoogte van wat we nu als Cape Canaveral kennen, kwam de vloot in een helse storm terecht. Het schip van Ribault zonk tot op de bodem van de oceaan, maar hijzelf kon gered worden. Hoera dus, maar dat was niet op de Spanjaarden gerekend.

Die hadden ondertussen een volledig stuk van Florida opnieuw op de Fransen veroverd en stonden de vloot van Ribault op te wachten. Het katholieke Spanje veroordeelde de protestantse Ribault tot de dood. Wat een storm niet kon, kon het geloof wel.

2 jaar geleden vinden de mensen van Global Marine Enterprises het wrak van het wrak van het schip terug, met aan boord nog steeds 3 intacte bronzen kanonnen. Met een waarde van meer dan 1 miljoen dollar elk een meer dan behoorlijke schat. “Hoera we zijn rijk” moeten ze hebben gedacht, ware het niet van dat verdoemde maritiem recht. Jawel, ze hadden sowieso recht op een finders fee, maar ze maakten enkel en alleen aanspraak op alles mocht de oorspronkelijke eigenaar niet meer vindbaar zijn. 2 jaar aan een stuk werd beargumenteerd dat Ribault voer onder private vlag, voor een koopvaardij-maatschappij. Gisteren werd echter besloten, na grondige evaluatie van alle bewijsmateriaal, dat Ribault wel degelijk voer onder bevel van de Franse monarchie en dat het wrak dan ook toebehoort aan de Franse overheid.

500 jaar vooraleer een rechter een beslissing neemt. Te denken dat er nog mensen zijn die klagen dat het gerecht in België niet altijd even snel is.