Het zijn uitzonderlijke momenten, de gelegenheden waar we zowaar een soort van follow up kunnen gaan uitvoeren. Is het verhaal dat we gebracht hebben nog steeds actueel, of zijn er veranderingen te bespeuren? Zijn die veranderingen het gevolg van het verhaal, of is het geheel in de vergeethoek geraakt? Het verhaal van Batterie Todt hebben we reeds gebracht, maar hoe staan de zaken er vandaag nog voor? We trokken onze laarzen aan en zochten het comfort van de natte en modderige grond opnieuw op.

We waren natuurlijk niet per toeval terug aanwezig op de gronden van Batterie Todt. Eén van onze grootste drijfveren is en blijft nog steeds het bijbrengen van geschiedenis aan de allerjongsten onder ons. Willen we kunnen genieten van een positieve toekomst, laat ons dan vooral vermijden dat het verleden zich herhaalt. Een ijzersterke spreuk die nog nooit zo actueel is geweest. Met een groep gemotiveerde kids trokken we dan ook door tunnels, bunkers en gangen die ooit een bolwerk van het Nazisme waren. We zagen ogen, gevuld met een onverdeelde aandacht, gestimuleerd door de nodige dosis avontuur die onze trips verwerkt zitten. Een teken dat we met onze trip rechtstreeks in hun ziel konden boren.

Verberg het probleem en het zal misschien verdwijnen.

Bij het verlaten van het tunnelcomplex konden we niet aan de verleiding weerstaan. Een passage voorbij de nauwe openingen, die ons toegang hadden gegeven tot een ondergrondse wereld en wat er allemaal verborgen lag. Tot onze grote verbazing, misschien dan ook weer niet, konden we merken dat het terrein volgegoten werd met beton. Iedere vierkante centimeter was bedekt met een dikke laag ruwe specie, inclusief de kleine opening die toegang tot de onderwereld gaf.

Over de manier waarop de zaak werd aangepakt en over de manier waarop werd omgegaan met de geschiedenis, daar kan eindeloos over gepalaverd worden. Het lijkt er echter wel op dat onze documentaire de zaken heeft beroerd. Helaas werd de zaak aangepakt, zoals zoveel zaken werden aangepakt. Verberg het probleem en het zal misschien verdwijnen. Laat ons hopen dat diegenen aan het roer het bij het juiste eind hebben.