Halloween, zowat de beste periode van het jaar. Je hebt mensen die uitkijken naar Kerst, Pasen en zelfs de start van het bouwverlof. Maar voor ons is Halloween HET moment dat we ons volledig kunnen uitleven. Het is ook het enige moment in het jaar dat mijn totaal aftandse sneakers plots heel erg hip zijn en dat me niet wassen bijdraagt aan de charme. Zombies, killerclowns, kettingzagen en enorme hoeveelheden fake blood domineren het straatbeeld. Iedereen, jong & oud of rijk & arm, doet gretig mee aan de vibe maar enkelen blinken uit in hun deelname. Meer nog, enkelen zetten zowaar de toon.

Griezelen, kinderen schaamteloos de stuipen op het lijf jagen en die oldskool horror-flicks nog eens van onder het stof halen.

Griezelen, kinderen schaamteloos de stuipen op het lijf jagen en die oldskool horror-flicks nog eens van onder het stof halen. Halloween heeft alles in huis om het schijtweer van die periode te doen vergeten. Maar helaas is Halloween ook 1 grote, commerciële bedoening geworden. Een beetje pretpark heeft thema-avonden, je stapt geen winkel binnen zonder snoep of deco in passend decor te zien en de kassa rinkelt. Want object A kost X, maar overgiet het met een halloween-tintje en het kost X x 2.

halloween-village
Scary or less scary ?

Ik beken dat ik erg gevoelig ben voor die marketing, want ik trap er ieder jaar opnieuw in. Kostuums, maskers, decor, games, merchandise .. het passeert allemaal de revue, waarna ik me enorm schuldig voel over de aankoop.
Halloween is echter ook het moment van het jaar waarop helden geboren worden. Mensen met een passie voor het macabere en die net zoals ons van mening zijn dat het allemaal best wel wat democratischer kan.

1 van die ontegensprekelijk helden is Kay, uit het landelijke Lauwe. Een man die, enkele jaren terug, van mening was dat Halloween wat beter en vooral goedkoper kon en die dan ook maar meteen de handen uit de mouwen stak. Maanden werk, bijna 40 figuranten en een heus halloween dorp waar de pro’s jaloers op kunnen zijn … gratis.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zijn dorp jaarlijks honderden kijklustigen trekt. Een cijfer dat ongetwijfeld zal blijven stijgen, zelfs wanneer zijn attractie in the middle of nowhere ligt.

Voor diegenen die het hebben gemist, geniet van de foto’s (klik) en noteer halloween 2019 alvast in de agenda.