Het is in deze tijden hip om een soort van bucketlist te hebben, of we nu zinnens zijn die lijst af te werken of niet. Met bucketlijsten kunnen we op social media uitpakken en we kunnen lijsten met elkaar gaan vergelijken. Op menig (om niet te gaan zeggen ALLE) bucket lijsten staat een “citytrip naar Venetië” erg hoog aangeschreven. De meest romantische stad ter wereld, met zijn prachtige gebouwen, eindeloze kanalen en bijna mysterieuze sfeer is DE hotspot geworden voor iedereen die wil proeven van het goede leven. Laat mij dan ook 1 van die stervelingen zijn die, als een absolute spelbreker, jullie 5 redenen gaat geven om absoluut NIET naar Venetië te trekken.

Lekker kuieren op de Piazzi di San Marco

san-marco
Heerlijk kuieren op San Marco – samen met 1 miljoen andere mensen.

Ondertussen een stukje werelderfgoed, is de Piazzi di San Marco zo wat het architecturaal uithangbord van Venetië geworden. Gigantische bouwwerken in Italiaanse renaissancestijl die de stad domineren, waken over het welzijn van de stad. Het Pallazo Ducale, de bibliotheek, de enorme Piazza zijn gewoonweg indrukwekkend te noemen.
Dat denken ook de miljoenen andere mensen die, op net HET moment dat jij er bent, net hetzelfde geniale idee hadden. Piazzi di San Marco bezoeken staat gelijk aan een dagje pretpark, in hoogseizoen, met een temperatuur van 35 graden, waar je voor zowat alles uren staat aan te schuiven. Dubbel feest als je na een volledige dag aanschuiven de binnenkant van een gebouw hebt gezien. Indien blokrijden voor voetgangers ooit het daglicht gaat zien, gaat het naar alle waarschijnlijkheid op het Piazzi di San Marco worden uitgevonden. Een bonte collectie lichaamsgeuren en bulderende gidsen zorgen ook voor een simultane verstoring van je gehoor en je reuk, kwestie van het pakket compleet te maken.
Had ik jullie al verteld dat dit dan ook nog eens laagseizoen was ? Ik durf me niet in te beelden wat dit moet zijn tijdens het hoogseizoen.

Een romantische trip in een authentieke gondola

gondola-files
Maak kennis met de Gondola-files

Niets onderstreept meer een liefdesverklaring aan degene die je voor eeuwig en altijd wil koesteren, als een rondvaart doorheen de kanalen van Venetië, in een authentieke gondola. De gondelier zingt Italiaanse liederen terwijl hij jullie de meest knusse kanten van deze stad in het water laat zien. De foto’s en selfies vormen het eeuwige bewijs van jullie onmeetbare liefde.
Dit is toch wat de miljoenen reisgidsen wereldwijd ons willen laten geloven. De realiteit is dat gondola’s big business zijn en dat toeristen de absoluut gedroomde doelwitten zijn.
Wie wil er nu niet aan zijn geliefde dat ene exclusieve moment aanbieden ? Feit is wel dat je in de 30 minuten-durende trip welgeteld 500 meter van de kanalen ziet. Het voelt aan als een doordeweeks spits uurtje op de Brusselse of Antwerpse ring, aanschuiven tot in het oneindige; Oh en die gondelier, die jullie Italiaanse liederen zingt en jullie wegwijs maakt in het labyrint van Venetië ? Het kan allemaal, wanneer hij klaar is met het uitkafferen van andere gondeliers en bootjes vaarders EN wanneer hij is uitgepraat op zijn GSM toestel. (voor hen die de kunst van de beeldspraak niet machtig zijn : dit valt dus NOOIT voor). Ik spreek dan nog niet eens over de waanzinnige prijs die je hiervoor moet betalen, maar over prijzen valt ook wat te zeggen.

Dubai aan de Middellandse Zee

Nippend aan je verse cappuccino, zittend op een rustig terras aan de oevers van de Venetiaanse baai, droom je weg in de ogen van je partner. Beter dan dit wordt het niet. Het kabbelend water dat tegen de dokken aan kletst zorgt voor een soort roes waaruit je nooit wakker wil worden. Venetië op zijn best.
Het zou zowat een quote uit een reismagazine kunnen zijn.
Ontwaken doe je echter ERG snel, wanneer ze je de rekening van je 2 cappuccino’s onder de neus duwen. Welkom terug in de realiteit : Venetië is duur buiten proportie.
2 cappuccinos in micro-formaat ? Dat is dan 24€ aub. 2 tafel biertjes ? Geen enkel probleem, we deden er nog enkele ijsblokjes bij omdat het warm is .. dat is dan 36€ aub !

Alles in, op en rond Venetië kost geld. Heel veel geld

Alles in, op en rond Venetië kost geld. Heel veel geld. Je kan er geen stap verzetten of iets wordt wel in rekening gebracht. Je koopt een dagticket voor de vaporetto boten ? Wel, hou dan rekening met een oneindige lijst uitzonderingen waarvoor je ticket niet geldig is. Drank = prijs X, drank + schaduw = prijs X x 2. Prijs panelen met uiterst aantrekkelijke prijzen voor een maaltijd, maar zonder prijzen voor drank = de doodslag. Je betaalt een habbekrats, maar dan wel voor een portie die we nog niet eens tijdens een aperitief durven serveren en je drank wordt tot 3 keer duurder aangerekend.  Venetië wil graag het Europese Dubai worden en daar sparen ze koste noch moeite voor. De toerist betaalt toch, ongeacht welke prijs ze erop kleven. Een spritz aan 2€ wordt er plots eentje aan 7€ omdat die 2€ niet de prijs voor de beker en service beschreef.
Zitten, staan, lopen, wandelen, ademenen of gewoonweg sterven .. in Venetië kleven ze er wel een prijs op en iemand gaat die zonder twijfel betalen.

Ga even heerlijk on-toeristisch doen en bezoek enkele verlaten eilandjes

burano-venice
Burano, nog weinig authentiek !

We konden er zelf niet aan weerstaan : een trip met de vaporetto naar Burano .. een afgelegen en klein eilandje waar de huizen allemaal van een flitsend kleurtje werden voorzien. Burano ligt op wat tijd varen van Venetië en is gespaard gebleven van het toeristische geweld. Heerlijk kleine straatjes waar je nog kan genieten van de authentieke kunst van het verwerken van kant tot absolute huzarenstukjes. Zo laten de reismagazines ons toch geloven.
Verrassing alom wanneer je op Burano aankomt en je er mogelijks nog meer mensen aantreft dan in Venetië, op een veel kleinere oppervlakte. Burano kan je dan ook best vergelijken met het noordkwartier in Brussel, enkel de dames van lichte zeden ontbreken. Het traditionele kant lijkt verdacht veel op de zaken die we allemaal voor een habbekrats op AliExpress aankopen en de “originele inwoners” nemen s avonds gewoon – samen met ons – de vaporetto naar huis. Schitterende verrassing : de laatste vaporetto (het boot-equivalent van een bus als het ware) vertrekt om 18hr, terwijl het eiland nog volgepropt is met bezoekers. Geen nood, privé taxi-boten nemen nagenoeg meteen de zaken over en kunnen je terug naar je hotel brengen, voor 20 x de prijs van je vaporetto ticket.

Volledige hordes Chinese, Franse en Russische toeristen bepalen er – al dan niet met het nodige kut-gedrag – de manier van leven

Dompel jezelf onder in de traditionele Italo-Venetiaanse cultuur

Daarvoor gaan we toch met z’n allen op reis ? Kennismaken met tot voor kort onbekende culturen en tradities. Hoe leven de mensen waarover we zoveel lezen op het internet ? Wat drijft hen in het dagelijkse leven ?
Wie naar Venetië trekt is er aan voor de moeite, want je moet al erg hard gaan zoeken om er nog authentieke Venetianen te vinden. Het is en blijft 1 van de grootste problemen waarmee deze stad te kampen heeft (naast het stilaan verdwijnen in de oceaan). De originele inwoners kunnen niet meer leven met de gigantische en vooral permanente toevloed aan toeristen en ontvluchten massaal hun geboortestad. Van de bijna 270.000 inwoners van Groot-Venetië is niet meer dan 50.000 nog steeds een originele Venetiaan … De overige inwoners zijn mensen die, veelal vanwege financiële redenen, hun intrek in de grootstad namen. De originele Venetianen kun je nog terug vinden in de Noordelijke regionen van de stad, op en rond het station. De overige delen van de stad zijn ronduit onbetaalbaar geworden, met immo dat bijna exclusief wordt voorbehouden voor winkels en hotels. Die winkels, daar is trouwens ook nog het einde niet over geschreven. Eender welke hoek, straat, voetpad, container of straatsteen je voorbij komt, er ligt zonder twijfel een winkel achter met een winkelier die je op een eindeloze manier iets probeert te verkopen. Mocht je ooit het geniale idee hebben om het lef te hebben ergens te stoppen om een foto van iets te nemen, dan krijg je per direct kennis te maken met een leger verkopers die je iets proberen aan te smeren. De binnenstad van Venetië is een commerciële hub geworden, waar van traditie en origines nog weinig te merken valt. Volledige hordes Chinese, Franse en Russische toeristen bepalen er (al dan niet met het nodige kut-gedrag) de manier van leven en de commercanten passen zich graag aan. Moest het technisch mogelijk zijn, twijfel ik er geen seconde aan dat ze gebouwen of monumenten zouden verplaatsen omdat het beter past in de agenda’s van de duizenden gidsen die door de straten van Venetië dwalen.

Venetië is het best van al te vergelijken met een gigantisch groot en gigantisch duur shopping center

Samengevat : Venetië is het best van al te vergelijken met een gigantisch groot en gigantisch duur shopping center, waarmee je kan uitpakken bij je vrienden en familie .. of … met een absolute gruwelijke dag in Disneyland waar je op van de zenuwen en met verbrande schouders s avonds naar je auto op de kingsize parking zeult.
Wie echt op zoek is naar cultuur en traditie wijkt het best enkele kilometers af van het traject en zoekt zijn heil in plaatsen zoals Malamocco op het Lido. Wil je echt de kanalen van Venetië gaan verkennen, opteer dan misschien voor een trip in kajak en niet in 1 van de duizenden gondels die er voor de dagelijkse hinder zorgen.

Durf anders te zijn. Volg de kudde niet en verken op een abstracte manier.