Chapstick, het zoveelste misbaksel uit TikTok land

chapstick-top
De Chapstick Challenge, het nieuwste verderf uit TikTok land

Het internet bracht ons heel wat leuke, nuttige en zelfs vooruitstrevende dingen. Wie had ooit gedacht dat een brief schrijven naar je beste vriendin in Kuala Lumpur even snel zou gaan als even naar de koelkast lopen? Helaas kwam de internetrevolutie ook met een keerzijde, waar vooral de minder weerbare mensen het slachtoffer van worden. Van oplichtingspraktijken tot het aanzetten tot zelfmoord, het is maar een fractie van de smeerlapperij die online terug te vinden is. Vooral de hyperpopulaire apps zoals TikTok zijn het geliefkoosde speelveld van digitaal tuig zonder scrupules. De nieuwe Chapstick Challenge is er een mooi voorbeeld van. 

Ter verduidelijking: helemaal nieuw is de Chapstick Challenge niet echt. De eerste versie ervan verscheen reeds in maart vorig jaar maar bleef toen beperkt tot een selecte groep Amerikaanse leeghoofden die even wilden scoren op TikTok. Echter, recent maakte de challenge ook de oversteek naar het Europese vasteland en werd hij aangepast naar naar meer lokale termen. Zo gaat de Labello Challenge als een lopend vuurtje doorheen de Franstalige TikTok community en zou er al sprake zijn van enkele (niet dodelijke) slachtoffers. 

Lipbalsmen voor losers?

chapstick-1
Idioten en het scoren van likes? Nooit een sterke mix.

Chapsticken dus, maar waarom is deze challenge zo gevaarlijk?  Het idee was oorspronkelijk nogal ludiek en vooral gericht op tieners die volop aan het experimenteren waren. Je nam lipbalsem met een smaakje (chapstick zijnde de Engelse term voor lipbalsem) en kuste iemand vol op de mond. Die iemand moest dan gaan raden wat voor smaakje op had en zo kon je de uitdaging winnen. Feit, wetenschappers waarschuwden voor het gevaar van teveel lipbalsem maar ergens moet je een paar kilo op je gezicht smeren om daadwerkelijk aan dat schadelijke niveau te raken. In deze #metoo tijden was het risico groter op een rechtszaak voor grensoverschrijdend gedrag dan dat je er ziek van zou worden. 

chapstick-2
Meer dan voldoende waarschuwingen

Laat het dan ook over aan de zieke onderbuik van de TikTok gemeenschap om het geheel dat tikkeltje verder te drijven. Al snel dook een heel wat minder onschuldige variatie op. TikTokkers werden uitgedaagd zichzelf te verwonden en dan lipbalsem in die wonde te wrijven. Het resultaat liet meestal niet al te lang op zich wachten: wonden raakten ontstoken en veelal was medische hulp nodig. De kers op de taart kwam echter toen de ultieme variatie van de Chapstick Challenge de kop opstak. TikTokkers moesten iedere dag hun lippen van een laagje balsem voorzien en van zodra de balsem op was, moesten ze zelfmoord plegen

Het lijkt nep maar de gevaren zijn echt

chapstick-3
Alles voor enkele minuten faam

Nu hoor ik jullie al denken: als een of andere idioot mij online zegt dat ik zelfmoord moet plegen, dan reageer ik toch gewoon dat ie naar de maan kan lopen toch? Correct, alleen heeft niet iedereen dezelfde mentale weerbaarheid. Dergelijke challenges richten hun pijlen veelal op kinderen, die een compleet andere manier hebben om met de realiteit om te gaan. Hoeveel kinderen zitten niet in zak en as wanneer iemand hen als vriend op Facebook verwijdert? We kunnen een complete thesis schrijven over het feit dat dit absoluut debiel is maar ondertussen wordt de schade wel aangebracht. In Frankrijk zijn er al eerste gevallen gekend van kinderen die met zware littekens in het ziekenhuis terecht kwamen, nadat ze de Chapstick Challenge hadden uitgevoerd. Het gevaar is dus wel degelijk reëel, ongeacht wat wij nuchtere volwassenen daarvan denken. 

Ouders spelen hierin natuurlijk een erg belangrijke rol. We willen onze kinderen allemaal een zekere vorm van vrijheid geven al is een snuifje traditionele controle nooit echt fout. Zelf kiezen we ervoor om door onze kinderen van tijd tot tijd als tiran te worden bestempeld, dan ze naar de spoedafdeling van het ziekenhuis te moeten brengen.