penguin-2
De Colossus Penguin was een flink uit de kluiten gewassen mastodont

De colossus penguin was de grootste van zijn soort die ooit op aarde rondliep. Naar schatting 34 miljoen jaar geleden was het de normaalste zaak van de wereld om een pinguïn van meer dan 2 meter hoog tegen het lijf te lopen (laat ons even in de beeldspraak blijven en vergeten dat de mens toen nog niet bestond). Net zoals het gros van de dieren toen verdween ook de gevederde kolos van onze planeet en kennen we vandaag de dag enkel nog de kleinere broertjes. Het brengt ons in 1 lijn naar het heden, waar cryptozoölogen al decennia lang op zoek gaan naar dieren waarvan we denken dat ze niet (meer) bestaan maar die misschien nog ergens hebben weten te overleven. Midden de jaren ‘40 van de vorige eeuw beleefden ze hoogdagen want de colossus penguin was terug! De penguin hoax moet zowat de beste grap ooit zijn geweest en het was de verdienste van 2 grapjurken.

penguin-4
De giga penguin was volledig terug!

1948, enkele wandelaars genieten van de vroege zon om te gaan wandelen op de stranden van Florida. Het plan was om te genieten van een frisse bries en het gevoel van zand tussen de tenen maar het werd al snel een wandeling die de internationale pers haalde. Met verbazing vonden ze gigantische pootafdrukken in het zand, afdrukken die ze nog nooit hadden gezien. Politie, brandweer en de universiteit worden erbij gehaald en starten een resem aan onderzoeken. Enkele dagen later werden er opnieuw dergelijke afdrukken gevonden, aan de oevers van een rivier enkele kilometers verder. Onderzoekers stonden perplex want geen enkel dier dat ze kenden had dergelijke afdrukken.

Daar was de (pseudo)wetenschap!

penguin-3
Het was een geslaagde grap, op z’n minst

Wat volgt is een knap staaltje massahysterie en fake news avant la lettre. De afdrukken halen de wereldpers en heel wat (pseudo)wetenschappers gaan op zoek naar een verklaring. Het verhaal blijft maanden leven tot er plots een bizarre getuigenis boven komt drijven. Inzittenden van een vliegtuig hadden een gigantisch vogelachtig dier in de oceaan zien drijven, niet zo heel ver van waar de eerste afdrukken werden gevonden. Er volgen nog verschillende getuigenissen van mensen die een enorme vogel hadden zien waggelen en al snel komt men tot een verbluffende conclusie: de colossus penguin was terug!

Biologen van over de gehele wereld zakten af naar Florida om er mee te helpen zoeken en analyseren. Allen wilden ze deel uitmaken van de geschiedenis, een Nobelprijs binnen handbereik maar ze kregen allemaal een ijskoude douche. Van de megapenguin was geen spoor meer te bekennen en die getuigenissen? Die bleken even waar als een gemiddelde politieke speech.

Alcohol + verveling = epische avonturen!

penguin-1
Een avondje stevig drinken en een geniaal idee later …

Het was wachten tot 1988 voor een verklaring, eentje die heel wat minder wetenschappelijk was dan oorspronkelijk gedacht. Het waren 2 grapjassen, die zich steendood verveelden en (voorzien van voldoende alcohol) even wilden lachen. Ze lieten zich inspireren door fossiele afdrukken van dino’s om zelf speciale schoenen te gaan maken. Zo liepen ze rond op het strand om er enorme afdrukken achter te laten. Hun idee was om de mensen wijs te maken dat er een T-rex op het strand had gelopen maar hadden nooit kunnen denken dat het zo een vaart ging lopen.