Duinkerke, die ‘andere’ crisis

duinkerke-top
Warmte vinden ze enkel nog rond het vuur

Met Rusland die Oekraïne is binnengevallen, zijn miljoenen mensen op de vlucht van het oorlogsgeweld. Zowel de VN als Europa spreken over de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en van beterschap is nog niet meteen sprake. Zowat ieder Europees land opent de deuren voor de vluchtelingen en een ongekende golf van solidariteit trekt zich op gang. Hoe nobel en vooral broodnodig deze acties zijn, des te bitterder smaken ze in het Franse Duinkerke. In het vluchtelingenkamp verblijven al jaar en dag tientallen (soms zelfs honderden) mensen, eveneens op de vlucht voor het geluid van kletterende wapens. Op solidariteit en een warme ontvangst hoeven ze dan weer niet te rekenen. 

duinkerke-1
Droge schoenen, een onbetaalbare luxe

Iets meer dan een jaar terug trokken we, samen met enkele vrijwilligers van de organisatie Collect4People, richting Duinkerke. December 2020, het vroor de pannen uit het dak en het was het soort van weer dat je doet denken aan de combinatie Netflix en fleece dekentje. Een colonne van verschillende wagens, volgepropt met dekens, schoenen en mutsen werd er ter plaatse opgewacht door tientallen vluchtelingen. Het gros ervan wilde absoluut in Engeland raken, het voor hen beloofde land maar zaten vast in Frankrijk. Ze waren op de vlucht voor de gruwel van ISIS, de oorlog met de Taliban of de burgeroorlog die Soedan nog steeds teistert. 

De ene oorlog is de andere niet

duinkerke-2
Aanschuiven in de hoop een jas of een muts te kunnen scoren

In tegenstelling tot de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne moesten deze mensen niet rekenen op enig medelijden of begrip. Het weinige dat ze hadden zat verpakt in een zeiknatte rugzak en de tentjes waarin ze sliepen werden wekelijks vernietigd door de Franse ordetroepen. De vrijwilligers die er dagelijks heen trekken zijn de enige levenslijn die deze mensen hebben en iedereen is ze liever kwijt dan rijk. 

Dergelijke verhalen doen een mens denken. In hoeverre kunnen we onszelf nog als beschaafde mensen beschouwen, als we een soort van godsoordeel vellen over alles en iedereen. Die oorlog is gruwelijk dus wees welkom. Een andere oorlog is dan weer ons probleem niet dus hoepel op

Onze aanwezigheid in het vluchtelingenkamp kaderde in een reportage die voor de Krant van West-Vlaanderen werd gemaakt.