Ploegsteert, menselijkheid en waanzin in één

ploegsteert-top
Jaarlijks krijgt de 1914 gebeurtenis vorm

Geen enkel zinnig mens ter wereld zal oorlog gaan ophemelen. Tuurlijk is het meestal een kwestie van tonen wie de grootste fluit heeft, in de vorm van wapengekletter en natuurlijk denkt iedereen steeds van zichzelf dat ze de grote winnaars zijn. Helaas is de realiteit van een compleet andere orde. Oorlog is leed, vernieling en dood, doorheen de band overgoten met een compleet zinloze saus. Nergens ter wereld werd dat meer duidelijk dan in Ploegsteert, toen in 1914 de wapens even zwegen. Aartsvijanden organiseerden er een voetbalmatch, luttele uren voor ze elkaar opnieuw naar het leven stonden. Voor wie meer over de Christmas Truce wil lezen, kan hiervoor hier terecht. (klikken maar) Jaarlijks organiseren verschillende groepen een schitterende reënactment van een klein moment uit onze geschiedenis, die een indrukwekkende impact had op de wereld die nog moest komen.

ploegsteert-1
Het maakt geschiedenis hapklaar voor kinderen

Mensen die voor het eerst kennis maken met wat er zich op kerst 1914 afspeelde, in de velden van Ploegsteert, wanen zich heel vaak in het script van een Hollywoodfilm. Toch was het toen bittere ernst en was er van scenaristen, artiestentrailers of cateraars die over de middag heerlijke broodjes brengen geen sprake. Laat dat nu net de reden zijn waarom het Patriottisch Comité van Komen-Waasten, sinds 2007, heeft besloten om er jaarlijks een reconstructie te houden van de voetbalwedstrijd die het verloop van de wereld mee hielp bepalen. 

Hou de herinnering in leven, zodat het zich niet herhaalt

ploegsteert-2
Klaar voor de aanval of voor een potje voetbal?

De acteurs, allemaal vrijwilligers die dagelijks gepassioneerd bezig zijn met het in beeld brengen van de geschiedenis, verblijven jaarlijks 2 dagen in de loopgraven van Ploegsteert. Ze brengen het kerstbestand tijdelijk en zonder bloedvergieten tot leven, in een poging de herinnering voor de komende generaties in leven te houden. Absurditeit krijgt er jaarlijks vorm en het zou op z’n minst, in ieders leven, verplicht op de agenda terecht moeten komen.

We gingen er langs in het kader van een opdracht voor De Krant van West-Vlaanderen. (klik)