Nessie, al honderden jaren een superster.

nessie-top
Nessie, het monster dat zich schuilt in Loch Ness

Van alle cryptids (dieren waarvan velen denken dat ze bestaan maar waarvoor nog geen enkel concreet bewijs werd geleverd) die zich een weg hebben weten te banen naar onze populaire cultuur, is het monster van Loch Ness zonder twijfel de absolute superster. Foto’s, video’s en getuigenissen brengen ons vaak eeuwen terug en de eerste ‘gemediatiseerde’ getuigenis dateert reeds van 1933. Hoewel alle vertelsels steeds opnieuw compleet los staan van elkaar, hebben ze meestal 2 dingen met elkaar gemeen: ze keren keer op keer terug en bevatten telkens beeldmateriaal dat net niet scherp genoeg is om zekerheid te brengen. Ook 2021 vormt hierop geen uitzondering want zopas verschenen enkele dronebeelden online en jawel, Nessie is weer helemaal terug!

rijnhaven-1
Het beroemde, Schotse monster van Loch Ness

Richard Mavor is een fervent outdoors guy en Youtuber, gekend om er op regelmatige basis op uit te trekken. Deze zomer was Loch Ness aan de beurt, waar hij gedurende 4 dagen met een kajak rondtrok. Zijn verhaal moest geld in het laatje brengen voor een goed doel, iets wat Richard overigens jaarlijks doet. Het werd overigens een trip zonder echt uitzonderlijke gebeurtenissen en na 4 dagen trok de kerel opnieuw huiswaarts. Zijn trip bracht 15.000 Pounds op voor het Alzheimer Fonds dus het woord ‘succes’ mocht in de mond worden genomen. Het is pas wanneer zijn video online verscheen, dat enkele kijkers een bizarre ontdekking deden.

Vooral de dronebeelden zijn erg bizar.

nessie-1
Een vreemd silhouet duikt plots op in het water.

Tijdens de 3de dag van zijn avontuur besloot Richard halt te houden op één van de oevers van Loch Ness. Hij lanceerde zijn drone om enkele sfeerbeelden te schieten. Het is op die dronebeelden dat het internet compleet los ging. Op een bepaald ogenblik lijkt het wel alsof iets vanuit het water tot bij de kano’s zwemt. Sommigen zien er zelfs de vorm in van een dinosaurus en wanneer de afmetingen worden vergeleken met die van de kano’s valt het al snel op dat het geen klein dier is. Richard zelf reageert er eerst nogal laconiek op. “Dat moeten gewoon de golven zijn, in combinatie met gezichtsbedrog” klonk het in zijn eerste reactie. De kerel is immers geen nieuwkomer en spendeerde al ettelijke dagen op Loch Ness. Nog nooit zag hij het monster of iets wat erop lijkt. Toch begon hij na enkele dagen ook te twijfelen en bekende hij ondertussen reeds dat hij geen idee heeft wat zijn drone heeft weten te filmen. Het monster van Loch Ness? Dat wil hij dan weer niet gezegd hebben. 

Of de beelden nu daadwerkelijk een nieuwsgierige Nessie tonen of eerder een stuk wrakhout dat net onder het oppervlak drijft, het maakt voor de believers niks uit. Zij zien in de video het ultieme bewijs dat Loch Ness wel degelijk de thuisbasis is van één van de oudste legendes ter wereld.