De Krupp Kugelpanzer, deels tank deels mysterie

kugelpanzer-top
De Kugelpanzer, hier als schaalmodel, blijft in mysterie gehuld

Dat de Nazi’s niet vies waren van experimenteren of zelfs luidop dromen, is niet echt een geheim. In hun zoektocht naar het ultieme wapen, de zogenaamde ‘Wunderwaffen’, gingen ze geen denkpiste uit de weg. Het resulteerde in de meest bizarre en vaak barbaars dodelijke realisaties op het slagveld en een ongekend aantal legendes en mysteries, met de Haunebu om maar een voorbeeld te geven. Een experiment dat met stip bovenaan de bizarre lijst van Nazi’s probeersels staat, is ongetwijfeld dat van de Krupp Kugelpanzer. Hoewel er welgeteld 1 exemplaar werd teruggevonden, lopen de analyses van verschillende experten nogal uiteen. 

kugelpanzer-1
De Kugelpanzer zoals hij vandaag in het museum staat

Dat de Kugelpanzer, één van de kleinste (om niet te zeggen DE kleinste) tanks uit de Tweede Wereldoorlog, ooit heeft bestaan is één van de weinige zekerheden die we hebben. Het model staat in het Moscow Tank Museum met een beschrijving die slechts enkele zinnen in beslag neemt. In 1945 trokken de Russen naar de Chinese regio Mantsjoerije om er de Japanese aanwezigheid terug te dringen. Tijdens het offensief treffen de Sovjettroepen een gepantserde bal aan in het kamp van de Japanse soldaten. De bal, een éénpersoonstank, werd door de Nazi’s aan Japan gegeven tijdens één van de vele transacties die beide partijen uitvoerden. Het gedrocht wordt verscheept naar Moskou en verschillende militaire experten beginnen aan een doorgedreven studie. 

Hij bestaat en dat is het enige wat zeker is

kugelpanzer-2
In 1917 experimenteerden de Duitsers reeds met iets gelijkaardigs

Vandaag, meer dan 70 jaar later, heerst er nog steeds veel onduidelijkheid over de Kugelpanzer. Niet alleen werd nooit enig document over het gebruik van de tank teruggevonden, historici krabben zich eveneens nog altijd in de haren naar het nut van het kleine pantservoertuig. Moest het dienen als verkenningstoestel of was het eerder om vijandelijke linies te doorbreken? Was het een prototype of was het de eerste van een productie die er nooit is gekomen? Heel wat vragen zonder een echt antwoord. 

1 van de denkpistes (de meest voor de hand liggende trouwens) is dat Duitse ontwerpers zich hebben laten inspireren door de taferelen van de Eerste Wereldoorlog. Toen verscheen de ene na de andere tank op het slagveld, met vormen en modellen die vaak regelrecht uit een circus leken te komen. Het Franse leger experimenteerde met het Bouclier Roulant, het rijdende schild, om hun manschappen veilig tot bij de loopgraven van de vijand te krijgen. Wie beide ontwerpen naast elkaar legt, kan niet naast de gelijkenissen kijken.