** UPDATE 15/07 **
De vaccinatiecampagne zit in Frankrijk muurvast en de vaccinweigeraars hebben er de bovenhand. Om iedereen te stimuleren zich toch te laten vaccineren heeft de president besloten om de tests alsnog betalend te maken. Enkel wie een medisch voorschrift kan voorleggen, hoeft zijn portefeuille niet boven te halen.

Een PCR test? Bienvenue les Belges!

PCR-top
Een gratis PCR test regelen? Met enkele klikken van de muis zo gefixt!

PCR tests worden anno 2021 het meest hippe zomeritem dat je in huis kunt halen. Doordat de vaccinatiecampagne nog op volle toeren draait en de felbegeerde groepsimmuniteit nog niet meteen aan de horizon is verschenen, zal de vakantie vallen of staan met het al dan niet in bezit zijn van een negatieve en recente PCR test. Zowat ieder land ter wereld dat toeristen opnieuw toelaat, hopend dat de coronapandemie bijna achter de rug is, vraagt een negatieve test bij het binnenkomen. In België kun je voor zo een test terecht bij je huisdokter of in het ziekenhuis, al zit er wel een stevig addertje onder het gras. Die dingen kosten namelijk geld, veel geld zelfs. Verhalen van prijskaartjes tot 100 euro zijn ondertussen geen uitzondering meer. Om de pijn wat te verzachten kreeg iedere Belg recent 2 gratis tests, die worden verrekend met de mutualiteit maar voor vaccinweigeraars is het resoluut betalen. Godzijdank kunnen we, zelfs als Belg, bij onze zuiderburen terecht. Je portefeuille? Die mag je thuis laten. 

PCR test over de grens - CLL - foto3 - paspoort of identiteitskaart
Het nummer van je paspoort of identiteitskaart invullen is voldoende

Frankrijk heeft van in het begin van de pandemie de kaart van mass-testing getrokken. In zones waar er sprake was van uitbraken, werd iedereen getest. Op vakantie of niet, je kreeg een staafje in de neus geduwd. In de afgelopen maanden bouwden verschillende laboratoria dan ook een gigantisch netwerk uit, met testcentra verspreid over het gehele land. In Hauts-de-France, de zone die het departement Nord en Pas-De-Calais samenvoegt, zijn verschillende medische spelers aan de slag. Biopath heeft zo bijvoorbeeld 80 centra, verspreid over de regio, die dagelijks tot 30.000 tests kunnen afnemen. Van een tekort of een vrees dat ze de toestroom niet zullen aankunnen is er dan ook geen sprake. 

Vous êtes Belge? Pas de problème!

PCR test over de grens - CLL - foto2 - oh joy
Staafje in de neus en draaien maar!

Belgen zijn er ook meer dan welkom. Je gaat naar https://covid.biopath.fr/ , vult er je gegevens in (je hoeft echt geen fake gegevens in te vullen, ze liggen er absoluut niet wakker van dat je een Belg bent) en je kiest een van hun centra waar je heen wilt gaan. Meestal kun je dezelfde dag nog de deur uit en eenmaal ter plaatse duur het proces slechts een paar minuten. Van zodra de resultaten gekend zijn, iets wat nooit meer dan een paar uur duurt, krijg je een SMS en/of een email toegestuurd. Een woordje Frans spreken of toch op zijn minst kunnen lezen helpt wel want ze gaan vanzelfsprekend hun website niet naar het Nederlands vertalen. We probeerden het zelf uit en kregen na 5 uur al het verlossende signaal: negatief (ook op de varianten werden we getest)

pcr-2
De weinige keren dat een negatief rapport een goede zaak is.

“Is dit echt gratis en waarom?” Het is de vraag die heel wat mensen stellen, wetende dat het in België nogal omslachtig en vooral duur is. Een echte verklaring is er niet meteen, al zijn er wel enkele vermoedens (die door de laboratoria zelf bevestigd noch ontkend worden). Frankrijk is en blijft een topbestemming tijdens de vakantieperiode, zeker al voor de Belgen die jaarlijks massaal naar de Ardèche of de zuidkust trekken. Een PCR test is verplicht voor wie er op vakantie wil gaan en dus lijkt het meer dan logisch dat Frankrijk met gratis testen de toeristen wil lokken. Na meer dan 1 jaar opgesloten te hebben gezeten, willen mensen opnieuw genieten van het leven en tijdens dat genieten laten we nogal snel onze euros rollen. Door de PCR tests aan te bieden hoopt de Franse overheid natuurlijk dat we ons geld in Frankrijk opsouperen, een opzet waar ze erg goed in slagen. Echt moeilijk was het trouwens niet om dat op poten te zetten, de testcentra waren er al. 

Onze zoektocht naar de gratis PCR tests kwam er in het kader van een reportage die verscheen in De Krant van West-Vlaanderen en eentje die verscheen in P-magazine.