Mike, de echte kip zonder kop

mike-top
Mike, de enige echte kip zonder kop

‘Als kippen zonder kop’ is een uitdrukking die we vast allemaal wel al eens hebben gebruikt in ons leven. Rondlopen zonder een idee te hebben wat we aan het doen zijn, het overkomt zelfs de meest ervaren wereldbewoners. In het geval van Mike moet je de uitdrukking dan weer een tikkeltje letterlijker gaan nemen. Als kip liep hij 18 maanden lang rond, zonder kop. 

10 september 1945 was een leuke, zomerse dag toen de Amerikaanse Lloyd Olsen zin had in heerlijk gebakken kip. Hij nam Mike (de naam die de kip kreeg) bij de pluimen, legde hem op een houten blok en met een scherp hakmes kliefde hij de kop van het arme dier af. Net zoals zovele kippen spartelde Mike nog even rond, een gekende zenuwtrek bij het slachten, waardoor Lloyd schrok en het lichaam losliet. Mike zette het op een lopen en keerde terug naar de kippenren. Lloyd besloot dat het genoeg emotie was voor 1 dag, hij zou de dode kip morgen wel oprapen om dan te gaan pluimen. 

Geen kop, geen probleem

mike-2
Chillen met de homies

Mike dacht er echter anders over en de volgende dag liep hij doodleuk tussen de andere kippen in de ren. Lloyd kon met moeite zijn ogen geloven en dacht nog heel even dat hij aan het dromen was. Toch was Mike wel degelijk in leven en dartelde hij fris rond in het kippenhok. De Amerikaan, diepgelovig als hij was, zag dit als een teken van God. Het was een signaal vanuit het paradijs dat Mike moest overleven, of hij nu een

mike-3
Met een pippet kreeg Mike zijn voeding

kop had of niet. Lloyd begon Mike door middel van een pipet te voederen en zorgde er ook voor dat hij in alle comfort verder kon leven. De kip werd zelfs een heuse beroemdheid, met mensen die van ver kwamen om het mirakel van God en de natuur met eigen ogen te zien. Mike leefde op die manier nog 18 maanden lang, zonder kop en zonder er schijnbaar last van te hebben. Het was een slijmopstopping ter hoogte van de luchtpijp die hem uiteindelijk fataal werd. 

Hoewel heel wat mensen tot op heden er nog steeds van overtuigd zijn dat hier spirituele krachten aan het werk waren, bracht de wetenschap ondertussen al een verklaring voor het fenomeen. Wanneer Lloyd de kop van Mike heeft willen afhakken, bleef 1 oor en de hersenstam onbeschadigd. Voor een kip bleek dat meer dan voldoende om alle vitale functies te kunnen behouden en doordat Lloyd ook voeding voorzag, kon Mike nog genieten van een vreemde oude dag.